Varkenshouderij

Achtergrond 3216 x bekeken 5 reacties

Varkensmarkt onaangenaam verrast

Een kleine drie weken voor kerst zakken enkele varkensprijzen. Dit terwijl die verlaging pas vlak voor de feestdagen werd verwacht.

Een prijsverhoging die zich meestal in deze tijd van het jaar laat zien, blijft uit. Het jaar sluit dus af met een domper. In de markt is niets dan verbazing te merken over dit prijsverloop.

Nadat Vion maandag een prijsdaling van 3 cent bekendmaakte (naar € 1,42 per kilo geslacht gewicht), volgden woensdag lagere noteringen van Compaxo en Pali Group. Bij Compaxo zakte de prijs met 1 cent naar € 1,37 en Pali Group corrigeerde ook met 1 cent naar € 1,40. Van Rooi Meat besloot daarentegen dat de notering van vorige week, € 1,38, nog een week kon blijven staan.

‘Vorm van stelen’

Dat marktdeelnemers allerminst tevreden zijn met de dalende prijzen, is duidelijk. Volgens de een is het een vorm van stelen, dat in de duurste week van het jaar de notering zakt. Een ander vermoedt dat contacten tussen slachterijen de neerwaartse beweging veroorzaken. Hoeveel of weinig ook klopt van deze emotionele uitingen, een ding is duidelijk: varkenshouders kunnen niets positiefs ontdekken in die gang van zaken, zeker niet nu de biggennoteringen ook nog stijgen.

Duitse prijsdaling blijft nog zeker een week uit

In Duitsland blijft de prijsdaling zeker nog een week uit. Bij een fors aanbod aan slachtrijpe varkens wordt melding gemaakt van een prima vraag vanuit de vleesverwerkende industrie. De Vereinigungspreis bleef dan ook op dezelfde hoogte als afgelopen weken: € 1,45 per kilo geslacht gewicht. Ook Tönnies zag geen noodzaak de prijs te verlagen, de slachter hield net als Westfleisch de notering op gelijke hoogte met de Vereinigungspreis.

Prognose: prijsdruk.

Laatste reacties

 • dekil

  Nou Vion hartelijk bedankt!!!!!!!!

 • dekil

  Wat zouden de leveranciers van varkens aan Vion nu denken? Heel Nederland en Duitsland krijgen deze week hetzelfde als vorige week, alleen wij krijgen 3 cent minder.

 • Oké dan

  Nu de prijs laten zakken betekent dat er meer varkens geleverd gaan worden, zo kunnen ze met de feestdagen lekker rustig aan doen.

 • Snel

  directie en bestuur naar Japan, die reis moet toch ook betaald worden.

 • arkova

  zou het kunnen dat het te maken kan hebben met de negatieve vierkants verwaarding van de beter leven 1 ster varkens.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.