Varkenshouderij

Achtergrond 1998 x bekeken

Uitzonderlijke positie Nederland in varkensmarkt

Daar waar in zo goed als heel Europa de varkensnoteringen deze week gelijk blijven, gaat de prijs bij Vion Nederland omlaag. Het is afwachten wat de andere noteringen woensdag 6 december doen. En hoe zal de ontwikkeling bij de Duitse noteringen zijn? Een ontwikkeling die vaak toonaangevend is in de varkensmarkt.

Duitse marktanalisten zien een evenwichtige varkensmarkt met een ruim aanbod en dito vraag. Volgens hen een beeld dat de gehele Europese markt kenmerkt. Slachterijen laten hun slachtlijnen al weken op volle toeren draaien, en voorzien op die manier in de grote vraag van de verwerkende industrie. Wel zien we hierbij dat de piek geweest is. De slachtaantallen en slachtgewichten lopen iets terug, maar zijn beide nog steeds hoog.

Stabiele notering in Spanje

Een situatie die misschien wel het meest wordt bevestigd door de stabiele notering in Spanje. Het land liet lange tijd een terugval van de prijs zien, maar weet nu voor de derde week op rij met dezelfde notering te rekenen. Dat in deze markt Vion zich genoodzaakt ziet de varkensprijs omlaag te brengen, komt eerder dan verwacht. In tegenstelling tot de Duitse analisten ziet de Nederlandse slachter een duidelijker afname van de vraag, omdat de bevoorrading van de internationale vleeswarenindustrie voor kerstgeschenken op haar retour is.

Naast afname van de vraag meldt Vion dat de verwaarding van het vlees moeilijker is geworden, omdat met name de hammen te hoog geprijsd zijn. Maar ook de prijsverlaging van bacon in het Verenigd Koninkrijk laat zich voelen. Daarnaast zegt de slachter lagere prijzen voor bijproducten te moeten accepteren. Alles bij elkaar was het voor Vion noodzaak een lagere varkensprijs bekend te maken.

Teleporc vindt middenweg

Op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc) werd dinsdag 5 december enigszins een middenweg gevonden. De prijs zakte met 1 cent naar € 1,48 per kilo geslacht gewicht, iets wat het evenwicht in de markt niet helemaal onderstreept, al geeft het de grotere prijsdruk die Vion meldt zeker niet weer. Wel was ook op de veiling te merken dat de vraag naar varkens iets terugloopt. Op de veiling werden in 17 partijen 2.805 varkens aangeboden. Tien partijen met 1.480 dieren werden verkocht. De betaalde prijzen liepen van € 1,47 tot € 1,49.

Voordat Vion zijn lagere varkensnotering (min 3 cent naar € 1,42 per kilo geslacht gewicht) bekendmaakte, werd in Nederland vooral rekening gehouden met stabiele prijzen. Nu is het ineens zeer de vraag of het gros van de noteringen het huidige niveau kan vasthouden. Toch wat vreemd gezien DCA zijn Beursprijs 2.0 afgelopen vrijdag niet veranderde. Woensdag komt het antwoord op die vraag, als onder meer Compaxo, Van Rooi Meat en Pali Group hun nieuwe noteringen bekendmaken.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.