Varkenshouderij

Achtergrond 2464 x bekeken

Tönnies gaat beknibbelen op inkoopprijs varkens

Vleesverwerker Tönnies Fleisch past de betaling van vleesvarkens aan in 2018. Iedere boer gaat minder voor zijn varkens beuren. Hoeveel de de opbrengstprijs achteruitgaat, is heel bedrijfsafhankelijk.

De Duitse marktleider Tönnies Fleisch gaat vanaf 2 januari aanstaande minder voor de varkens betalen. Het bedrijf presenteerde nieuwe afrekenmodellen voor zowel de classificatie met het prikpistool als de AutoFom-afrekening. De AutoFom-classificatie is gangbaar voor de Nederlandse varkens die Tönnies slacht.

Afwaardering per gelt zo’n € 1,80

De aanpassing van de zogeheten Maske voor de betaling van de varkens resulteert voor iedere boer in een in een lagere opbrengstprijs. Uit het nieuwe afrekenmodel blijkt niet dat Tönnies via de betaling aanstuurt op een ander type varken. De afwaardering zal circa € 1,80 per gelt bedragen. Voor beren werkt het bedrijf met een apart afrekenmodel; daarop is afgelopen zomer al gekort.

‘De waardering van de hammen daalt, zodat deze minder geld opbrengen’

Bij het afrekenmodel voor 2018 verandert de waardering van de hammen en buiken van de varkens. De waardering van de hammen daalt, zodat deze minder geld opbrengen. Het hamgewicht van 70% van de varkens zit tussen 17 en 20 kilo. In deze gewichtscategorie wordt niet meer 2,7 punt per kilo aan de ham toegekend, maar 2,6 punten. Het gewicht van de ham van gemiddeld 19 kilo maal de gemiddelde korting van 0,09 punt leidt ertoe dat de waardering voor dit onderdeel gemiddeld 1,71 punt daalt.

Buiken

Buiken wegen gemiddeld 13 kilo. Het merendeel valt in de groep tussen 53% en 62% mager vlees. Aan deze buiken wordt volgend jaar 1,60 punt per kilo toegekend in plaats van 1,55 nu. Dat is 13 kilo maal de gemiddelde herwaardering van 0,03 is 0,39 punt dat méér wordt toegekend aan de buik. Per saldo (1,71 minus 0,39) wordt gemiddeld 1,32 punt minder toegekend aan een gelt. De korting omdat varkens door de bovengrens van de Maske schieten van 1,04 punt per kilo geslacht gewicht zal vanaf januari 2018 naar schatting 0,07 afnemen. Reden is dat varkens minder punten krijgen voor de ham. Blijft over: 1,32 minus 0,07 is 1,25 punten minder voor een gelt. Bij de huidige basisprijs van € 1,50 per kilo leidt dat tot € 1,87 opbrengstderving voor de boer.

‘Voor borgen pakt de aanpassing minder slecht uit’

Voor een koppel met gelten en borgen zal de korting minder zijn. Voor borgen pakt de aanpassing minder slecht uit. Duitse handelaren schatten dat met een gemengde koppel de opbrengstprijs € 1,50 per varken daalt. Hoe dan ook: iedereen die levert aan Tönnies krijgt volgend jaar minder geld voor zijn varkens. De cijfers gaan uit van het slachterijgemiddelde. Op bedrijfsniveau zal de opbrengstderving veelal anders uitpakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.