Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Onzekerheid steekt kop op in Europese varkensmarkt

Vorige week maakten enkele varkensnoteringen in Nederland een andere ontwikkeling door dan de prijzen in de overige Europese landen. Deze week is er opnieuw geen eenduidig beeld. Het grote aanbod aan slachtrijpe varkens vindt vanwege de grote vraag naar grondstof uit de vleesindustrie goed zijn weg. Of de prijzen stabiel kunnen blijven, is zeer onzeker.

De Duitse varkenshoudersorganisatie ISN liet begin deze week optekenen dat de Europese varkensmarkt in evenwicht is. De prijsdalingen die afgelopen week in Nederland werden doorgevoerd, werden niet begrepen, zo leek het. Voor de lopende week dacht de organisatie dat het gros van de Europese noteringen opnieuw stabiel zou noteren. Tot dinsdag 12 december; ISN laat nu weten dat de onzekerheid ook in Duitsland heeft toegeslagen.

Nog altijd forse slachtaantallen

Enigszins opmerkelijk is deze ommekeer zeker. De vleesverwerkende industrie vraagt met het oog op de komende feestdagen nog flink veel grondstof. Iets wat het voor de slachterijen makkelijk maakt het grote aanbod aan slachtrijpe varkens vlot op te nemen. De nog altijd forse slachtaantallen laten zien dat dit ook gebeurt. Wel wordt met name vanuit Frankrijk melding gemaakt van teruglopende slachtgewichten.

Op internetveiling Teleporc daalt prijs 5 cent

De onzekerheid op de varkensmarkt kwam tot uiting op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc). De prijs dook dinsdag 12 december omlaag. Van de 1.390 op de veiling in tien partijen aangeboden varkens werden 720 dieren in 4 partijen verkocht tegen een gemiddelde prijs van € 1,43 per kilo geslacht gewicht. Een prijsdaling van 5 cent. Voor de zes partijen die geen afnemer vonden, werd de gestelde minimumprijs niet geboden.

Het veilingresultaat wijst dus, in tegenstelling tot de eerdere verwachting van de Duitse varkenshoudersorganisatie, in de richting van dalende varkensprijzen. In Duitsland betekent dit dat niet alleen de Vereinigungspreis, maar ook de noteringen van Tönnies en Vion GmbH waarschijnlijk niet voor de achtste keer op rij op € 1,45 per kilo geslacht gewicht zullen staan. Maar of en hoever de prijzen dalen, wordt woensdag 13 december bekend. Wel meldt ISN nu al dat met name Tönnies woensdag 13 december een duidelijk lagere varkensprijs wil afdwingen.

Vion noteert deze week stabiel op € 1,42

In de Europese varkensprijsvergelijking van ISN is te zien dat alleen de Nederlandse notering vorige week omlaag ging. Het is te hopen dat het bij die prijsdalingen blijft, al is dat na de correctie van 5 cent die DCA vrijdag 8 december op zijn Beursprijs doorvoerde en ook het veilingresultaat in Duitsland twijfelachtig.

Goede hoop valt te putten uit de stabiele notering van Vion deze week. De slachter in Boxtel liet zijn varkensprijs maandag 11 december staan op € 1,42 per kilo geslacht gewicht.

Woensdag 13 december volgen de noteringen van onder meer Compaxo, Van Rooi Meat en Pali Group. Mochten er geen wijzigingen worden doorgevoerd, dan rekenen de bedrijven ook voor deze week met respectievelijk € 1,37, € 1,38 en € 1,40. Maar de prijzen kunnen ook maar zo omlaag worden gezet.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Laatste reacties

  • adriemulders

    zo ziek is het dus,veel vraag naar onderdelen,en toch naar beneden!!

  • wimschaap

    we moeten als mesters gewoon 30 procent minder dieren houden dan verdienen we uiteindelijk meer. . laad de slachterijen maar eens basten

Of registreer je om te kunnen reageren.