Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

‘LFD wordt als één geheel verkocht’

De voormalige Duitse bedrijven van Adriaan Straathof staan te koop. Er is twee jaar lang veel geld geïnvesteerd en goodwill gekweekt. ‘Geen onenigheid meer met Kreisveterinair.’

Voor varkensbaron Adriaan Straathof is het boek gesloten in Duitsland. Hij heeft een beroepsverbod en al zijn aandelen zijn in handen van banken. Het voormalige varkensimperium van Straathof in Duitsland wordt sinds halverwege 2015 voortgezet onder de naam LFD-Holding, Landwirtschaftliche Ferkelzucht Deutschland. In oktober 2015 begon Jörn Göbert bij LFD. Zijn voornaamste taak is de onderneming klaar te stomen voor de verkoop.

Hoever bent u daarmee?

“Het verkoopproces is vorige maand gestart. De verwachting is dat de verkoop voor 2019 geregeld is. Het is nog vers, maar ik weet dat er al drie geïnteresseerden zijn om LFD te kopen.”

Wat heeft u gedaan om LFD aantrekkelijk te maken voor investeerders?

“Vooral heel veel processen verbeterd op het gebied van inkoop, verkoop, logistiek en intern. We kopen bijvoorbeeld een kwart van het voer rechtstreeks van akkerbouwers. Dit aandeel groeit. Zo hebben we meer zicht op de kwaliteit en is het milieu beter af. De mest kunnen we vervolgens kwijt bij de akkerbouwers. Daarnaast is veel tijd gestoken in het normaliseren van de relatie met overheden en ngo’s. Op de hoofdlocatie in Gladau is geen onenigheid meer met de controlerende dierenarts van de zogeheten Landkreis.”

LFD-directeur Jörn-Fredrik Göbert in de stal waar het gedoe met smalle ligboxen ooit begon. - Foto: Henk Riswick
LFD-directeur Jörn-Fredrik Göbert in de stal waar het gedoe met smalle ligboxen ooit begon. - Foto: Henk Riswick

Hoe staat LFD er financieel voor?

“In 2016 is een klein verlies gedraaid. Dit jaar zijn de opbrengstprijzen enorm hoog. Ik noem geen winstbedrag. Maar we koersen af op een bruto marge van circa 25%. Dit betreft dus de omzet minus bedrijfskosten. Deze marge gaat echter volledig op aan financiële gaten die afgelopen jaren zijn ontstaan. Op de elf bedrijven is afgelopen anderhalf jaar € 25 miljoen gestoken in dierenwelzijn en milieu. In onderhoud is € 12 miljoen gaan zitten.”

Hoeveel geld moet een investeerder meebrengen voor een overname?

“Dat is meer dan € 100 miljoen. Het bedrijf wordt in ieder geval als één geheel verkocht en niet in stukken.”

Hoe moet LFD verder?

“Op hoofdlijnen ziet de toekomst er goed uit voor dit bedrijf. De verwachting is dat het binnenlandse biggenaanbod de komende jaren met 5 miljoen dieren afneemt tot jaarlijks 40 miljoen biggen. Het tekort aan biggen van binnenlandse herkomst neemt zodoende verder toe, terwijl de vraag naar regionaal en nationaal geproduceerd vlees groeit in Duitsland. Ik verwacht daarom dat de biggenprijs de komende jaren gemiddeld hoger is dan de afgelopen jaren.”

‘Met nog eens 50.000 zeugen erbij, produceren we jaarlijks 2,8 miljoen biggen’

“Uiteindelijk is het plan een verticale integratie te vormen. Voor voldoende marktaandeel is het wel noodzakelijk het bedrijf met 50.000 dieren uit te breiden. Dat kan door een aantal grote bedrijven te kopen, of een collectief te ontwikkelen waar familiebedrijven met enige honderden zeugen zich bij kunnen aansluiten. De laatste optie heeft de voorkeur; daar is minder kapitaal voor nodig en houdt het platteland leefbaar. Het voortbestaan van deze bedrijven wordt immers een stuk zekerder. Met nog eens 50.000 zeugen erbij, produceren we jaarlijks 2,8 miljoen biggen. Als de rest van de markt krimpt tot 37 miljoen biggen, komt ons marktaandeel uit op 7,5%. Dat is voldoende om zelf de productie, slacht en verwerking van varkensvlees op ons te nemen en de verkoop aan de levensmiddelenhandel te organiseren. Dit kan vrij makkelijk, omdat de structuur van LFD staat. De bedrijfsprocessen liggen vast en zijn goed.”

Waarom is een integratie aantrekkelijk?

“In veel landen buiten Europa wordt zo gewerkt. Met een sterke integratie is het mogelijk vier keer de marge te maken die wij nu maken en wordt bovendien het resultaat veel stabieler. Ik zit nu wekelijks te wachten op de e-mail met daarin de biggennotering voor de komende week. Dat geeft veel onzekerheid. Ik wil alvast een aanzet geven voor de vorming van een integratie. De verwachting is dat de partij die LFD koopt echt uitvoering zal geven aan dit integratieplan. Op basis van deze plannen heb ik het volste vertrouwen dat LFD wordt verkocht en een goede toekomst heeft.”

Zeugen en biogas

De koper van LFD krijgt elf bedrijven met 55.000 vergunde zeugenplaatsen voor zijn geld. Daarnaast koopt hij 250.000 biggenopfokplaatsen en negen biogasinstallaties met een gezamenlijke capaciteit van 7 megawatt. Tevens zijn er 14.000 opfokplaatsen voor zeugen en 15.000 vleesvarkensplaatsen. De verkoop en transport van de biggen doet LFD ook in eigen beheer. De elf zeugenbedrijven zijn gevestigd in zes verschillende Duitse deelstaten.

Laatste reacties

  • Vhouder

    goodwill gekweekt ja ja niet zo goed geluk denk ik straathof staat kwa aanzien bij de duitse burger niet veel hoger als de leider van duitsland van 1933 tot 1945

  • gag

    straathof junior ha ha

Of registreer je om te kunnen reageren.