Varkenshouderij

Achtergrond 5 reacties

Plan bigvitaliteit op de schop

Het terugdringen van biggenuitval blijkt lastiger dan de Stuurgroep Bigvitaliteit in 2009 voor ogen had.

De varkenssector heeft in 2009 een Plan van Aanpak gepresenteerd en afgesproken dat ze het percentage biggenuitval met 15 tot 20% willen terugdringen. De Stuurgroep Bigvitaliteit heeft zich met het Plan van Aanpak tot doel gesteld om de biggensterfte van 12,8% in 2008 terug te dringen naar 10,5% in 2019.

Het terugdringen van de biggensterfte blijkt echter lastiger te zijn dan de Stuurgroep zich heeft voorgesteld. In 2015 bleek de gemiddelde biggensterfte te zijn gestegen met 0,6% ten opzichte van 2014 naar 13,5%.

Stijging van het uitvalspercentage

In 2016 is, volgens cijfers van Agrivision, het uitvalspercentage met 13,9% per bedrijf geen dalende lijn te herkennen, maar een toename. In mei van dit jaar meldde de Stuurgroep in een voortgangsrapportage van de eerste negen maanden van 2016 een daling van de biggenuitval.

Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

De Stuurgroep wil nu nog geen commentaar geven op de stijging van het uitvalspercentage. In juli 2016 heeft de Stuurgroep een nieuw ‘Plan van Aanpak’ aangeboden aan het ministerie met uitleg van de stijging in 2015 en de opstart van diverse activiteiten. De Stuurgroep komt binnenkort met een nieuw plan van aanpak en de jaarcijfers van de biggensterfte over 2016.

Eenduidig advies

Het uitgangspunt van de Stuurgroep is dat een zeug zelfstandig haar biggen kan grootbrengen. Resultaten van de enquête onder een bijna 100 zeugenhouders moeten de succesfactoren van een lage biggenuitval boven water halen. De resultaten van de enquête worden pas in januari 2018 gepubliceerd om een eenduidig advies richting de sector te geven.

Mede geschreven door Judith Waninge.

Laatste reacties

 • Topigs 50 !!!!!! (hoe simpel kan het zijn)

 • Daan1

  Meer welzijn en dus losloopkraamhokken in de sector? Dus meer/gelijke uitval.......het is het één of het ander.

 • Benny Pittens

  Camborough van PIC !!! hoe simpel kan het zijn!!

 • M. Taken

  Gena 90 van Genesus hoe simpel kan het zijn!

 • bart van osch

  balance vloeren met van osch kraamhokken, hoe simpel kan het zijn??

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.