Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Korte slachtweek drukt varkensprijs

In een week waarin met name de Duitse slachterijen minder dagen hebben om het ruime aanbod aan zware varkens aan de haken te brengen, is het goed dat in het land de prijzen vorige week al werden vastgesteld.

De kortere slachtweek wordt veroorzaakt door verschillende feestdagen. Dinsdag werd in grote delen van Duitsland stilgestaan bij het ontstaan van het protestantisme. Het was die dag, Reformatiedag, precies 500 jaar geleden dat de theoloog Maarten Luther zijn stellingen tegen de handel in aflaten publiceerde. Een dag later werd in de rooms-katholieke kerk het hoogfeest Allerheiligen gevierd.

De Vereinigungspreis van de producentenvereniging VEZG zakte afgelopen week met 5 cent fors, maar verandert deze week dus niet. De notering staat daarom nog steeds op € 1,45 per kilo geslacht gewicht. Het kwam voor de meeste partijen op de varkensmarkt als verrassing dat de prijs ook al voor deze week werd vastgesteld. Iets wat de onzekerheid die was ontstaan zeker niet wegnam.

Bij de slachterijen Tönnies en Vion GmbH was het lang onduidelijk of de prijzen deze week daadwerkelijk onveranderd zouden blijven. Maar woensdagmiddag kwam het verlossende woord dat dit inderdaad het geval is. Beide slachters hanteren net als de VEZG nog steeds een prijs van € 1,45 per kilo geslacht gewicht.

Nederland handelt door

In Nederland was er beduidend minder aandacht voor de kerkelijke feestdagen. Hier werd gewoon geslacht en gehandeld. Ook de noteringen werden aangepast. In navolging op de prijscorrectie van 5 cent vorige week in Duitsland en maandag bij Vion, gingen de noteringen van Compaxo, Van Rooi Meat en Pali Group woensdag 1 november ook wat verder omlaag. De bedrijven haalden allen 3 cent van hun prijzen af. Compaxo en Van Rooi Meat hanteren een varkensprijs van € 1,38 per kilo geslacht gewicht, Pali Group rekent met € 1,41.

Prognose: stabilisatie

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Laatste reacties

  • John*

    al die feestdagen zijn toch al ruim van te voren bekend? wanneer worden we zo verstandig om hier rekening mee gaan en houden en geen varkens meer aanbieden voor deze weken? laat ze maar varkens komen vragen.

  • Peter van der Linden

    Sta ik helemaal achter

Of registreer je om te kunnen reageren.