Varkenshouderij

Achtergrond

Europese varkensmarkt vindt stabiliteit

Hoewel nog steeds sprake is van een groot aanbod aan slachtrijpe varkens, blijven de meeste Europese varkensnoteringen onveranderd. Spanje is een van de weinige uitzonderingen, daar daalt de varkensprijs.

Trendsetter in de Europese varkensmarkt is Duitsland. Nu de vraag naar varkensvlees daar op een goed niveau ligt, kunnen de varkensnoteringen er gelijk blijven. Een voorbeeld dat door veel Europese landen wordt gevolgd. Nederland is, naast onder meer Denemarken, België en Oostenrijk, een van die landen. Daarnaast ging de Franse notering, die al weken daalt, afgelopen week nauwelijks meer omlaag. De prijs die op de Marché du Porc Breton tot stand komt, lijkt dus ook te stabiliseren.

Lagere prijzen Spanje

Het land dat afgelopen zomer lang de beste prijs betaalde van de vijf grootste varkenshoudende landen in Europa, Spanje, zag zijn prijs echter verder zakken. In het prijsoverzicht van de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN zakte Spanje afgelopen week, met een voor dit overzicht gecorrigeerde varkensprijs (€ 1,389), naar de derde plaats. Denemarken voert met € 1,442 per kilo geslacht gewicht de lijst aan, nu gevolgd door Duitsland met € 1,396. De vierde plaats in deze prijsvergelijking is voor Frankrijk met een notering van € 1,379. Hekkensluiter van de top vijf blijft Nederland met een varkensprijs van € 1,321.

Teleporc-prijs

De prijs die dinsdag 14 november op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc) tot stand kwam, is een andere dan de gecorrigeerde notering in de vergelijking. Deze Teleporc-prijs is meestal een indicatie van de koers die de Duitse prijzen gaan varen. Op deze dinsdagveiling werden in dertien partijen 1.740 varkens aangeboden. De 1.350 dieren in negen partijen die werden verkocht, gingen weg voor prijzen tussen € 1,48 en € 1,49. De gemiddelde notering kwam hiermee uit op € 1,48 per kilo geslacht gewicht. Dit is 1 cent hoger dan op de vorige veiling afgelopen vrijdag. Het verschil met de Vereinigungspreis (3 cent) komt zo meer in de richting van het verschil dat een stabiele marktsituatie schetst: zo’n 5 cent.

De ontwikkelingen duiden er dus op dat ook woensdag 15 november de noteringen van de Duitse slachters en de Vereinigungspreis van de producentenvereniging VEZG zullen blijven staan. De varkensprijs die Tönnies, Vion GmbH en VEZG hanteren, is € 1,45 per kilo geslacht gewicht.

Vion heeft moeite met afzet

ISN meldt dat de grote hoeveelheden vlees die worden geproduceerd, steeds beter kunnen worden afgezet. Al wordt dit niet door elke marktpartij volledig onderschreven. In Nederland laat Vion bijvoorbeeld weten nog steeds moeite te hebben met de afzet van het vlees in een wat de onderneming noemt, overvolle vleesmarkt. Toch is die betere afzet volgens ISN de basis voor de stabiele notering in Duitsland, en daarmee ook voor de gelijkblijvende noteringen in de andere landen. Zo hield Vion afgelopen maandag zijn prijs op € 1,45 per kilo geslacht gewicht. Ook bleven vrijdag de noteringen van DCA stabiel. De Beursprijs 2.0 geslacht staat op € 1,36 en de Beursprijs 2.0 levend is € 1,07.

Foto

  • Foto: Bert Jansen

    Foto: Bert Jansen

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.