Varkenshouderij

Achtergrond 10 reacties

Biggensterfte opgelopen naar ruim 14% eind 2016

De varkenshouderij probeert al bijna 8 jaar om de sterfte van biggen te verlagen. Dat lukt niet, en de oorzaak daarvan is de toenemende worpgrootte. Eind 2016 lag de uitval boven 14%. In de rapportage aan het ministerie van Economische Zaken (EZ), begin dit jaar, meldde de POV nog dat een dalende trend is ingezet.

Onlangs maakte de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) bekend dat de biggensterfte in Nederland in 2016 licht is gestegen. Gemiddeld was de uitval 13,6% per zeug. Dat is één tiende procent meer dan in 2015. “Het blijkt lastig om een ommekeer tot stand te brengen. Het is een uitdaging om het sterftepercentage gelijk te houden. Dat komt omdat de worpgrootte toeneemt”, luidt de toelichting van de Stuurgroep Bigvitaliteit van de POV.

POV meldde in mei nog daling biggensterfte

De POV meldde in mei van dit jaar in de voortgangsrapportage aan de Tweede Kamer dat de biggensterfte was gedaald naar 13,4% over de eerste 9 maanden van 2016. Ingrid Jansen, voorzitter van de Stuurgroep Bigvitaliteit, zag in de daling een gevolg van de sectorbrede aandacht voor het onderwerp biggensterfte. Aan het eindrapport over 2016 wordt nog gewerkt. Dit verschijnt later, meldde de stuurgroep destijds.

‘Het kan dan niet anders zijn dan dat de biggensterfte in het laatste kwartaal van 2016 is opgelopen’

Dat eindrapport komt in november 2017. De biggensterfte blijkt, met 13,6%, over heel 2016 één tiende procent hoger te zijn dan in 2015. In de eerste 9 maanden van 2016 lag de sterfte met 13,4% juist één tiende procent lager. Het kan dan niet anders zijn dan dat de biggensterfte in het laatste kwartaal van 2016 is opgelopen naar 14,2%, behoudens afrondingsverschillen.

Projectplan voor lagere sterfte lijkt niet succesvol

De Stuurgroep werkt juist aan een projectplan om de biggensterfte omlaag te krijgen. Dat lijkt dus niet gelukt. Onderdeel van het plan is een enquête onder zeugenhouders om inzichtelijk te krijgen welke maatregelen doeltreffend zijn om de biggenuitval te verlagen. De resultaten hiervan zijn onlangs op een besloten bijeenkomst gepresenteerd. Op zich al bijzonder dat dat een besloten bijeenkomst moest zijn.

‘Een en ander roept de vraag op waarom de POV niet in mei al meldde dat de biggensterfte was gestegen, in plaats van gedaald, over de eerste 9 maanden van 2016’

Samengevat komt het erop neer dat de POV in mei de cijfers over de eerste 9 maanden van 2016 presenteerde terwijl op dat moment de jaarcijfers van heel 2016 al lang bekend zijn. Die verschijnen al in maart. Het omrekenen van de sterfte per bedrijf naar sterfte per zeug duurt geen maanden; dat kan in 2 minuten. Dat roept de vraag op waarom de POV niet in mei al meldde dat de biggensterfte in 2016 is gestegen in plaats van gedaald in de eerste 9 maanden van 2016.

Laatste reacties

 • Tinus1

  Genetica gaat sneller als de de beurs....zeker in Brabant daar kun je gaan reseveren voor maatregelen die acht jaar naar voren gehaald worden. En het is één of het ander. Je kunt ze maar één keer uitgeven. Dus de kosten voor een biggenvoersysteem in kraamhokken zit er niet aan. Dit zou uitval kunnen reduceren en geld opbrengen. Twee vliegen in één klap.

 • el

  Slechte keuze, deze foto!

 • henver1

  Let ff op dat de retail hier geen lucht van krijgt , anders rekenen ze jullie dit weer aan. En de foto is ook niet zo geschikt Erik Ordelman!!!!!

 • farmerbn

  Ik begrijp niet waarom deze cijfers op straat liggen.

 • WGeverink

  Op alle bedrijven resulteerd een lagere sterfte in meer varkens die uiteindelijk naar het slachthuis gaan. Dus sterven ze niet linksom dan sterven ze alsnog rechtsom! Zelf heb ik altijd veel getest met van alles en nog wat. Zo heb ik voor mijzelf ook getest waar de minder levensvatbare biggen blijven nadat ik alle moeite heb gedaan om ze in leven te houden. Varkens houden is helaas geen hobby en het heeft geen zin om een hoop geld en arbeid te steken in een big waarvan ik door testen al weet dat het meer geld gaat kosten dan het opbrengt. Die biggen werden bijna altijd al in de kraamstal geeuthanaseerd.

 • John*

  lg5 fokkerij noemen ze dat, veel biggen krijgen om er op dag 5 veel over te hebben (en een volle ton of tegenwoordig kelder)

 • Snel

  Ordelman geeft als ex varkensboer zijn voormalige collega`s een messteek in de rug. Rome en Parijs zijn toch ook niet in 1 dag gebouwd. En bedankt.

 • Erik Ordelman

  @snel: Ergens kan ik me voorstellen dat het zo overkomt. Uit eigen ervaring weet ik hoeveel zorg jonge biggen nodig hebben. Het gaat mij niet om de laatste procenten maar ik vraag me af waarom de POV in mei een daling van de uitval meldt terwijl in maart bekend is dat de uitval is gestegen.

 • John*

  ach gewoon een levend geboren big minder opschrijven en probleem is opgelost.

 • 5

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.