Varkenshouderij

Achtergrond

Varkensprijzen richting stabilisatie

Nadat vorige week in Denemarken de prijs van Danish Crown stabiel bleef, houden de Vereinigungspreis en de noteringen van de Duitse slachters deze week het niveau van afgelopen week vast. De prijsbodem lijkt bereikt, al geven de ontwikkelingen van afgelopen weken duidelijk aan dat zekerheden in dezen niet bestaan.

De stabiele noteringen zijn enigszins verrassend, omdat er uitzicht leek op een prijsdaling, na de daling van de Teleporc-prijs. De slachterijen Tönnies en Vion GmbH en de producentenvereniging VEZG zagen echter mogelijkheden hun noteringen ongemoeid te laten. Alle drie hanteren derhalve een varkensprijs van € 1,50 per kilo geslacht gewicht.

De vleeshandel loopt in de nieuwe maand wat beter. In Duitsland maakt varkenshoudersorganisatie ISN melding van een toename in de omzet van seizoensproducten. En doordat de prijzen de laatste tijd flink zijn gekelderd, groeit volgens ISN ook de export weer iets. De slachterijen melden echter dat de prijzen niet omhoog kunnen, omdat het aanbod aan varkens volgens hen de vraag naar vlees nog overstijgt.

Dat ruime aanbod is echter nog niet terug te zien in de slachtaantallen en -gewichten die het Duitse landbouwministerie BLE publiceert. Voor week 40, de week waarin de Dag van de Duitse eenheid werd gevierd, zijn de cijfers namelijk nog niet bekendgemaakt. In de week ervoor kwamen bijna 1 miljoen dieren aan de haken met een gemiddeld gewicht van 97 kilo.

Verwachting: prijzen in Nederland stabiliseren

Na een prijsdaling van 2 cent bij DCA en Vion werden woensdag 11 oktober de andere Nederlandse noteringen bekendgemaakt. Compaxo liet eenzelfde correctie optekenen en komt uit op € 1,43. Pali Group hield het tevens op een 2 cent lagere notering en hanteert € 1,46. De verwachting is dat de prijzen in Nederland ook zullen stabiliseren, zeker nu in Duitsland de prijzen gisteren al bleven staan.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.