Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Drama op biggenmarkt duurt voort

Nu de varkensprijzen een bodem lijken te vinden, gloort er enige hoop aan de horizon van de biggenmarkt. Al is de prijsbodem bij de biggen nog zeker niet bereikt. Het kan zomaar weken duren voor het zover is. De marktsituatie wordt dan ook nog steeds omschreven als dramatisch.

Vrije koppels zijn alleen tegen zeer lage prijzen af te zetten, maar ook tegen die zeer lage prijzen wordt het aantal afzetmogelijkheden minder. Daarnaast is er zelfs al sprake van dat goede dieren richting het slachthuis gaan.

Dat de varkenshouders de biggen niet willen opleggen, heeft niet alleen met de tijd dat ze slachtrijp zijn te maken (in de ongunstige tijd rond kerst), maar ook met de prijsverwachting. Een week wachten en de prijs is nog verder gezakt. Vermeerderaars hebben hierdoor veel dieren en vanwege de moeizame afzet zijn de beesten flink zwaar.

Alles bij elkaar zorgt dit voor lagere noteringen in Nederland en Duitsland. De Duitse Vereinigungspreis voor biggen staat na een correctie van € 2,20 op € 51 per big. De Nord-Westprijs zakte met € 2 naar € 48. In Nederland staat de BestPigletPrice op € 37, nadat deze € 1 daalde. Woensdag 11 oktober kwam de notering van Vion ook op € 37 na, een prijsdaling van € 1.

Prognose: prijsdruk blijft.

Meer informatie over de prijzen van biggen vindt u in Boerderij op Maat.

Eén reactie

  • hendrikxlandbouw

    Ze moeten we erg hard groeien als ze met kerst al geslacht worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.