Varkenshouderij

Achtergrond

Correcties varkensprijs worden kleiner

De meeste Duitse slachterijen waren en dag gesloten. En in Nederland zijn de prijswijzigingen diverser dan de laatste tijd het geval was. Er is voor de meeste handelaren geen touw aan vast te knopen hoe de markt zich ontwikkelt.

Op de Duitse varkensmarkt ontbrak deze week een slachtdag. Hierdoor zal het aantal varkensslachtingen deze week waarschijnlijk iets kleiner uitvallen dan vorige week (week 39). Slachterij Tönnies hield de poorten op de Dag van de Duitse eenheid toch open. Met een beperkt aantal werknemers duurde het langer dan normaal, maar werden toch flink wat dieren geslacht.

Aantal slachtingen niet bekend

Vanwege de Duitse feestdag zijn er nog geen definitieve slachtcijfers bekend. Maar het aantal slachtingen ontstijgt al enkele weken het miljoen, en dat zal in week 39 niet anders zijn geweest. In dit tempo zou het overschot aan dieren vlot kleiner moeten worden. Het gevolg zou moeten zijn dat de enorme prijsdruk afneemt. En daar lijkt het deze week op, want de prijscorrecties zijn kleiner dan in de afgelopen weken. Een goed teken, zeker omdat voor de meeste slachterijen deze week een dag minder telt.

De Vereinigungspreis zakte woensdag 4 oktober met 3 cent naar € 1,50 per kilo geslacht gewicht. Daarnaast stelden ook Tönnies en Vion Duitsland hun prijzen hun prijzen 3 cent naar beneden bij en noteren tevens op € 1,50.

In Nederland zijn de prijswijzigingen diverser dan de laatste tijd het geval was. Er is voor de meeste handelaren geen touw aan vast te knopen hoe de markt zich ontwikkelt. Of de prijsdalingen deze week voorlopig de laatste zullen zijn, is dan ook een vraag die velen bezighoudt.

Vion haalde aan het begin van de week nog 4 cent van zijn varkensprijs af en kwam zo op € 1,52 per kilo geslacht gewicht. Maar woensdag 3 oktober corrigeerde Compaxo minder sterk. Het bedrijf haalde 2 cent van de prijs af en noteert nu op € 1,45. Van Rooi Meat komt na een correctie van 4 cent eveneens op € 1,45.

Prognose: dalend tot stabiel

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.