Varkenshouderij

Achtergrond 6098 x bekeken 5 reacties

Varkensmarkt knalt het nieuwe jaar in

Door een krap aanbod aan slachtrijpe vleesvarkens gaan de varkensprijzen omhoog. Een atypische beweging in vergelijking met voorgaande jaren, maar daarom niet minder welkom na de flinke prijsval van voor de feestdagen.

Rondom de feestdagen zijn in Duitsland en Nederland varkens geslacht. Slachterijen draaiden overuren en konden het ruime aanbod nauwelijks kwijt. Omdat de varkenshouders vreesden voor een verdere daling van de varkensprijzen in januari, hebben ze de varkens eerder geleverd. Bovendien vielen er vorig week minder dagen uit tussen kerst en oud en nieuw. Daardoor is van een varkensprop na de feestdagen geen sprake, waar dat anderen jaren juist wel zo was.

Daardoor kan de varkensprijs in Duitsland ook deze week weer iets omhoog. Met de start van het nieuwe jaar komt ook de vleesverwerkende industrie weer wat op gang en vanuit die hoek wordt dan ook weer het nodige varkensvlees gevraagd. Dat effect zal echter snel weer afzwakken naar een normaal niveau als de productie weer volgens de vaste programma’s draait. Daarentegen blijft de export naar derde landen, vooral China, op een relatief hoog niveau doorlopen. Een effect dat, naast het krappe aanbod, de markt ondersteunt.

Teleporc schiet omhoog

De positieve marktsituatie was ook zichtbaar op de Teleporc-veiling, die na een pauze van twee weken rond de feestdagen weer opstartte. Op de veiling van dinsdagmiddag 3 december werd driftig op alle aangeboden varkens geboden. Alle 3.020 aangeboden dieren werden verkocht. De prijs kwam uiteindelijk uit op €1,62 per kilo, 7 cent boven de laatste notering van vorig jaar. Door die stijging staat de Teleporc-prijs nu 10 cent per kilo boven de Vereinigungspreis en de noteringen van slachterijen Tönnies en Vion Duitsland. Dat hint op een nieuwe verhoging van de Duitse varkensprijs met zo’n 5 cent.

In Nederland is de vraag naar varkensvlees vanuit de retail zwak aan het begin van het nieuwe jaar. Vooral ribben en onderdelen uit het voorstuk staan onder druk. De varkensprijs van Vion ging met 11 cent omhoog naar €1,53 per kilo geslacht gewicht, al zat daar wel een omwisseling van de toeslagen bij in. Hoeveel die omwisseling exact is, is niet duidelijk. Bij Vion was niemand bereikbaar om een toelichting te geven.

Vriendelijke marktsituatie

Niet alleen in Nederland en Duitsland is sprake van een vriendelijke marktsituatie. Ook in andere Europese landen is ruimte voor een stijging van de varkensprijs. In de Europese varkensprijzenvergelijking van de Duitse varkenshouderijorganisatie ISN zijn vooral in de Noordwest-Europese landen stijgende prijzen te zien. In het zuidelijke deel van het continent is de stijging minder duidelijk en zakt de prijs juist iets.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Laatste reacties

 • Pietje L

  Vion is weer lekker transparant.

 • massy

  Kunnen jullie als redacteur geen normale kop verzinnen voor dit artikel of ben je soms vergeten dat ze 2weken geleden 14cent gezakt waren en deze prijzen hebben we als varkenshouders had nodig of word het ons niet gegund ?

 • John*

  best een positieve titel toch? en daarbij nu komt eindelijk het krappere aanbod aan varkens tot zijn recht, de voorraden zijn laag waardoor een krapper aanbod direct tot flinke prijsstijgingen kan leiden.

 • Groenlo2015

  J

 • jan4072

  Ik snap niks van dit geschrijf: "de vraag van de retail is zwak en de prijs gaat met 11ct omhoog". Ra Ra hoe kan dat. Waarom kun je niet simpeler schrijven zodat iedereen het snapt. Zoals bijv.: De vraag aan het eind van het jaar was redelijk, de slachterijen hadden weinig uitval dagen doordat de feestdagen in het weekend vielen met als gevolg dat er geen prop is ontstaan en daardoor kunnen de varkens in de eerste week vlot weg en kan de prijs met 11ct stijgen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.