Varkenshouderij

Achtergrond

Stroeve vleeshandel drukt Duitse varkensprijs

De Vereinigungspreis voor vleesvarkens is woensdagmiddag met 5 cent gedaald naar € 1,52 per kilo geslacht gewicht.

Slachterijen Tönnies en Vion Duitsland gaan mee met deze neerwaartse prijsaanpassing en hanteren ook € 1,52 per kilo. Daarmee is het jojo-effect duidelijk zichtbaar, want vorige week ging de prijs nog met 5 cent omhoog.

Het zakken van de varkensprijs vloeit voornamelijk voort uit een zeer moeizame vleeshandel. In de vleeshandel hebben slachterijen grote moeite om de stijging van de varkensprijs van 5 cent van vorige week terug te halen. De vraag naar varkensvlees is niet denderend in Duitsland en daarom is het voor de slachterijen moeilijk om hogere prijzen te realiseren in de vleeshandel. Vooral de retail houdt zich rustig in de vleeshandel.

Niet heel ruim aanbod slachtrijpe varkens

En dat terwijl het aanbod aan slachtrijpe varkens niet eens heel erg ruim is in Duitsland. Vorige week werden in totaal 930.730 varkens verwerkt door de slachterijen. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse landbouwministerie. Het slachtgewicht nam wel weer iets toe naar 96,4 kilo. De toename van het slachtgewicht is het gevolg van minder slachtingen in de laatste week van vorig jaar. Varkens die toen niet werden geslacht, kwamen vorige week wat zwaarder aan de haken.

Nederlandse markt

In de Nederlandse markt hield Van Rooi zijn prijs stabiel. Daarmee reageert de slachterij uit Helmond al op de prijsdaling in Duitsland. Eerder deze week gingen de DCA Beursprijs 2.0 en de notering van Vion nog wel omhoog. Door de prijsdaling in Duitsland zullen de noteringen van de Nederlandse slachterijen onder druk blijven staan. Ook in Nederland loopt de vleeshandel stroef. De verwachting is dan ook dat de varkensprijzen onder druk blijven staan.

Prognose: instabiele markt.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.