Varkenshouderij

Achtergrond

Stabiele varkensprijs met Swap-contract

De varkensmarkt kenmerkt zich door prijspieken en -dalen. Door een vaste prijs af te spreken met vleesverwerker Ter Beke krijgen Vlaamse varkenshouders een stabielere varkensprijs in 2017.

Vlaamse varkenshouders die lid zijn van de Pig Trading Companies, gaan een Swap-contract aan met vleesverwerkend bedrijf Ter Beke. DLV België is initiatiefnemer van dit contract. Dankzij het contract krijgen beide partijen een stabielere prijs over een langere periode. Het gaat om een proef van een jaar. Als de proef succesvol is, wordt er ongetwijfeld een vervolg gegeven aan de samenwerking. Dat zegt Bart Teuwen, adviseur bij DLV België.

Speculatief handelen

Vaak kijken varkenshouders angstig naar een termijnmarkt. Handelen op de termijnmarkt is volgens velen te speculatief. Teuwen spreekt dit niet tegen, maar plaatst wel een kanttekening. “Een varkenshouder die niets doet, die speculeert in principe op de spotmarkt. Op de noteringen van de slachterijen”, vertelt hij. “Bovendien is dit Swap-contract iets anders de termijnmarkt zoals we die nu kennen.”

Vaste prijs voor heel 2017

In het Swap-contract is een vaste prijs afgesproken voor heel 2017. Voor vleesvarkenshouders is die prijs vastgesteld op basis van de voerprijs, die door DLV België op basis van termijnmarktprijzen voor grondstoffen is berekend, de zogenoemde MAS-index. Daarbovenop is een marge meegenomen die varkenshouders nodig hebben om alle overige kosten als onder andere huisvesting en personeelskosten te betalen. Voor Ter Beke is de prijs voor hammen en schouders omgerekend naar een karkasprijs.

Vaste prijs blijft besloten

Met het Swap-contract is duidelijk wat de vaste prijs per kilo is die de varkenshouders ontvangen, maar die blijft wel besloten. “De vleesvarkenshouders en Ter Beke weten wel voor welke prijs zij akkoord zijn gegaan”, aldus Teuwen. “Daar wordt het verschil met een termijnmarkt duidelijk. Een termijnmarkt is anoniem, terwijl bij dit Swap-contract duidelijk is wie de deelnemers zijn en wat hun prijs is. Dat is het grote verschil met een termijnmarkt.”

Geringe omvang

Qua omvang is het Swap-contract nog niet groot. Het gaat slechts om enkele honderden tonnen per jaar. “Het is ook een begin”, zegt Teuwen. “Over een paar maanden gaan we evalueren en kijken we of we het contract kunnen uitbreiden en kunnen doorzetten naar volgend jaar.”

De afspraak tussen de Pig Trading Companies en Ter Beke is niet het eerste Swap-contract in de Europese varkensmarkt. Eerder spraken Franse varkenshouders aangesloten bij Syproporc al een Swap-contract af met vleesverwerker Herta.

Of registreer je om te kunnen reageren.