Varkenshouderij

Achtergrond 5 reacties

Prijs plots onder druk in Duitse varkensmarkt

De Duitse slachterijen slachten wat minder varkens vanwege een matige vraag naar varkensvlees. Dit zet de varkensprijzen direct onder druk.

Met een stijging van 4 cent in de laatste week van 2016 en een verhoging van 5 cent in de eerste week van het nieuwe jaar, lijkt de Duitse varkensmarkt nu in rustig vaarwater te komen. De vleeshandel kan nauwelijks mee met de prijsstijging aan de inkoopkant. Het krappe aanbod van de voorbije weken is ineens niet meer zo krap, door aanpassingen in de slachtprogramma’s.

Alleen produceren wat al is verkocht

In de Duitse markt trappen de slachterijen nu toch wat op de rem. Na de verhoging van 9 cent in twee weken tijd, vinden ze het wel even genoeg. De slachtprogramma’s worden wat naar beneden toe bijgesteld. Het aanbod aan varkensvlees is aan de ruime kant, terwijl de signalen uit de vleeshandel niet positief zijn. Door alleen het vlees te produceren dat reeds is verkocht, hopen de slachthuizen wat meer grip te krijgen.

Door het terugschroeven van het aantal slachtingen, lijkt het aanbod plots een stuk ruimer en zijn er voldoende varkens beschikbaar. En de slachthuizen nemen de dieren niet vlot op, met het oog op de nog altijd tegenvallende opbrengsten uit de vleeshandel. Dat zet de noteringen in de Duitse varkensmarkt nu wel wat onder druk.

Stroeve handel terug te zien in Duitse internetveiling

Dat de handel in slachtrijpe varkens wat stroever loopt dan de afgelopen twee weken, is ook terug te zien in de resultaten van de internetveiling van de Duitse varkensmarkt (Teleporc). Op de Teleporc-veiling ging de prijs met 1 cent omlaag naar € 1,59 per kilo geslacht gewicht. Daarmee staat de prijs nu 2 cent boven de Vereinigungspreis, terwijl het verschil normaal gesproken zo’n 5 cent bedraagt. Dat hint op een verlaging van de Vereinigungspreis, en dus ook de noteringen van slachthuizen Tönnies en Vion Duitsland.

Waar de Duitse varkensprijzen deze week waarschijnlijk een stapje terug moeten doen, gaan de Nederlandse noteringen nog wel omhoog. De DCA Beursprijs 2.0 ging voor het weekend met 3 omhoog naar € 1,49 per kilo en Vion deed al 5 cent bij de prijs op.. Vion laat weten dat de verhoging van zijn varkensprijs voornamelijk voortvloeit uit prijsstijgingen elders in de markt. Qua vleeshandel is de verhoging van de noteringen nauwelijks haalbaar, meent Vion.

Stijgende noteringen in Europa

Ook elders in Europa zetten de varkensprijzen een stap omhoog. In de Europese-varkensprijzenvergelijking van ISN zijn voornamelijk stijgende noteringen te zien. Alleen Italië springt uit de pas met een verlaging van 5,7 cent naar € 1,857 per kilo, nog altijd de hoogste varkensprijs in Europa. De Nederlandse prijs staat deze week op € 1,415 per kilo, een stijging van 2,9 cent.

Woensdag zal de ontwikkeling van de Duitse varkensprijs de stemming in de rest van de Europese varkensmarkt weer bepalen. Een lichte daling van de varkensprijs ligt in het verschiet.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Laatste reacties

 • boer12

  Slachterijen hebben de varkens nodig en proberen zo om de varkens los te weken. Een smerig spel wat ze spelen. Er zijn vorige week vrijdag nog varkens naar voren gehaald. Waar haalt boerderij zijn info vandaan.

 • HenriBusger

  Tijd voor echte prijstransparantie in de (Europese) markt.

 • kalkar

  Boer12, leuk beroep om varkensboer te zijn...altijd ergenis.

 • krulsaart

  Jojo

 • Daan1

  Er zijn zelfs plannen om levende varkens uit Spanje te halen om de duitse slachthizen vol te krijgen...??!! Er wordt een vies spelletje gespeeld

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.