Varkenshouderij

Achtergrond 1992 x bekeken

Experts schrijven Rusland niet af als exportmarkt

De Russiche varkensvleesproductie groeit hard en de importbehoefte neem af. De boycot van Europees vlees stimuleert dit. Desondanks blijven er kansen voor vleesexport naar Rusland, mochten de Russen de boycot op termijn ophefffen. Per saldo neemt de importbehoefte wel af.

Ondanks de sterke expansiedrift van Russische varkensvleesproducenten schrijft de varkens- en vleessector Rusland niet af als afzetmarkt, mocht dat land de boycot op termijn opheffen. Frans van Dongen is lobbyist voor de Centrale Organisatie voor Vleessector (COV) in Brussel. Hij is bekend met de uitbreidingsplannen van grote Russische varkensvleesproducenten. Niettemin weet hij dat aan de onderkant van de productiezijde bedrijven afvallen. De constante dreiging van Afrikaanse varkenspest speelt hierbij een rol. Zodoende is het niet alleen productiegroei dat de klok slaat in Rusland.

Russische importbehoefte varkensvlees krimpt

Van Dongen verwacht dat per saldo de Russische importbehoefte krimpt komende jaren, maar niet zo snel dat het land zonder importen van varkensvlees kan.

Een soortgelijke analyse trekt Frans Stortelder, de COO van de varkensvleesdivisie van Vion. Stortelder: “De verhoging van de Russische varkensproductie verhoogt het aanbod op de Russische markt aanzienlijk. Mocht de Russische grens weer opengaan voor Europees varkensvlees, dan zal naar verwachting de vraag daarom kleiner zijn.” Stortelder vindt die ontwikkeling jammer, maar zegt dat dit ook te verwachten was. Zelfs zonder boycot zou Rusland de binnenlandse varkensvleesproductie opvoeren, meent de Vion-directeur.

Rusland was ooit hét exportland

Tot de boycot, 3 jaar geleden, was Rusland het belangrijkste exportland van varkensvlees voor de EU. Ook voor Nederland leidde deze afhankelijkheid tot prijsdruk, toen de grens plots dichtging. Vicevoorzitter van de Producten Organisatie Varkenshouderij (POV) Eric Douma zegt dat zij daar van geleerd hebben en niet meer zo sterk op één paard willen wedden. 'Risicospreiding' is het woord dat Douma gebruikt.

POV: Nederlands varkensvlees moet aan élk land te verkopen zijn

Met de ontwikkeling van het nieuwe ketenkwaliteitssysteem wil de POV zorgen dat Nederlands varkensvlees aan ieder denkbaar land is de verkopen waar vraag is. Rusland is wel minder lucratief, stelt Douma vast.

China

Vion zet een deel van het varkensvlees dat voorheen naar Rusland ging, in China af, maar ook in andere landen. “De schade die de Russische boycot destijds veroorzaakte, is grotendeels gecompenseerd. Desondanks blijft voor een aantal varkensvleesproducten Rusland een interessante markt", zegt Stortelder.”

Ook Van Dongen blijft Rusland een interessante markt vinden. Zelfs al zou het land bijna zelfvoorzienend zijn, door seizoensinvloeden of calamiteiten blijft het land importeren. En voor vetten en worstproductie blijft markt in Rusland, meent de lobbyist.

Varkensbedrijf in Rusland. - Foto: Henk Riswick
Varkensbedrijf in Rusland. - Foto: Henk Riswick

Of registreer je om te kunnen reageren.