Varkenshouderij

Achtergrond

Biggenmarkt toont zich vriendelijk

De biggenmarkt toont zich onverminderd positief. Door een krap aanbod en een goede vraag gaan de noteringen ook deze week weer iets omhoog.

Het vertrouwen onder binnenlandse vleesvarkenshouders in een goed rendement is hoog, waardoor de afzet van biggen in Nederland goed is. Zowel biggen die via vaste koppelingen lopen als losse koppels vinden vlot hun weg op de markt. De export van biggen naar Duitsland blijft op een continu hoog niveau doorlopen. Het aanbod aan Duitse biggen blijft te krap voor de vraag en daar profiteren de biggenexporteurs van.

De vraag naar biggen vanuit Roemenië en Kroatië valt daarentegen wat tegen. Het prijsniveau van de biggen staat varkenshouders in die landen in veel gevallen niet aan en de dieren worden te duur voor ze. In Polen wordt meer en meer voor Deense biggen gekozen, waardoor daar nauwelijks markt is voor de Nederlandse big.

Vraag naar biggen zal toenemen

Omdat het aanbod aan slachtrijpe varkens eveneens aan de krappe kant is, zal het aantal plaatsen dat vrijkomt bij vleesvarkenshouders wat geringer zijn. Nu de varkensprijs stijgt, is de kans dat vleesvarkenshouders leveren wat groter, waardoor de vraag naar biggen ook wat toe kan nemen. Dat heeft een positief effect op de handel.

De DCA BestPigletPrice ging maandag met €1 omhoog naar €50 per big, het hoogste niveau van deze notering sinds de start in oktober 2015. In Duitsland stabiliseerde de Nord-Westprijs voor biggen van 25 kilo op €51 per big.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer informatie over de prijzen van biggen vindt u in Boerderij op Maat.

Of registreer je om te kunnen reageren.