Varkenshouderij

Achtergrond

Varkensmarkt komt nauwelijks in beweging

Na de verrassende prijsverhoging van 2 weken geleden maakt de varkensmarkt nu een zijwaartse beweging. Het aanbod aan slachtrijpe varkens blijft aan de krappe kant.

De varkensmarkt staat er niet veel anders op dan vorige week. Het aanbod aan slachtrijpe vleesvarkens blijft aan de krappe kant in Europa en dat houdt de varkensprijzen overeind. Hoewel er in de vleeshandel hier en daar wat kleine plusjes te zien zijn, blijven de marges voor de slachterijen in binnen- en buitenland aan de krappe kant.

Daar schuilt ook het grootste gevaar op dit moment in de varkensmarkt. Mocht het aanbod aan slachtrijpe varkens verder toenemen, dan geeft dat direct druk op de varkensprijzen. De verhoging van de varkensprijs kan door de slachthuizen niet of nauwelijks worden teruggehaald uit de vleeshandel. Dat zorgt toch voor enige spanning in de varkensmarkt.

Pas op de plaats in Europa

De varkensprijzen in Europa komen niet of nauwelijks van hun plek. Alleen in Italië zet de stijging van de noteringen door. In de Europese varkensprijzenvergelijking van ISN heeft de Italiaanse varkensprijs de grens van €2 per kilo inmiddels doorbroken. In week 39 staat de prijs op €2,056 per kilo. De Nederlandse prijs staat in de vergelijking van ISN op €1,557 per kilo.

De exportmachine naar China blijft op volle toeren draaien. In de eerste zeven maanden exporteerde de Europese Unie al zo’n 1,16 miljoen ton varkensvlees naar het land in Zuidoost-Azië. Daarmee is de EU veruit de grootste leverancier van varkensvlees in China. Toch zijn er geluiden dat de uitvoer wat moeizamer verloopt. Vanuit de Verenigde Staten komt nu veel goedkoop vlees op de Chinese markt.

Biggenmarkt stroef

Net als in de varkensmarkt verandert er weinig in de biggenmarkt. Handelaren omschrijven de markt als stroef. Het aanbod aan biggen is wat aan de ruime kant. Hier en daar is toch wat onzekerheid over de varkensprijs, waardoor het nodige vertrouwen om op te legen ontbreekt. Zeker biggen in de vrije markt vinden maar moeizaam hun weg richting de vleesvarkenshouders. Dieren die via vaste koppelingen worden opgelegd leveren weinig problemen op.

De export van biggen naar Zuid- en Oost-Europa is er wel, maar dat gebeurt veelal tegen lagere prijzen. Zeker in Spanje kiezen de vleesvarkenshouders voor biggen uit eigen land, omdat die vele malen goedkoper zijn dan de Nederlandse dieren.

De DCA BestPigletPrice staat deze week op €46 per big, gelijk aan vorige week. In Duitsland staat de Nord-Westprijs al ruim 2 maanden op €51 per big.

Meer informatie over de prijzen van biggen vindt u in Boerderij op Maat.

Of registreer je om te kunnen reageren.