Varkenshouderij

Achtergrond

Meer mycotoxinen in Belgische granen

De Belgische brancheorganisatie van mengvoederfabrikanten (Bemefa) signaleert meer mycotoxinen in granen uit de oogst van dit jaar dan in voorgaande jaren.

Bemefa meldt dat 319 van de 498 monsters minstens 1 mycotoxine bevat. Dat is 64%. Bij de oogst van 2015 bleek 34% van de monsters besmet en in 2014 was dat 48%.

De brancheorganisatie roept alle operatoren op om extra alert te zijn op mycotoxinebesmettingen en analyses te doen. Op basis hiervan wordt bepaald of het graan is bestemd voor food, feed of als brandstof voor biovergisters.

De metingen zijn gedaan vlak na de oogst en laten een flinke stijging van het aantal besmettingen zien. Die stijging is te wijten aan de vochtige weersomstandigheden tijdens de groei van de granen. Dit is het eerste jaar in België dat partijen graan met te veel mycotoxinen als grondstof voor biovergisters mogen worden gebruikt.

Meer schimmels op het graan

Door het natte weer in juni en juli zijn meer schimmels gevormd op het graan dan in andere jaren, meldt de nieuwssite Vilt. Daardoor zijn ook meer mycotoxinen gevormd. Niet alleen vochtige weersomstandigheden spelen een rol, maar ook rassenkeuze en bodembewerking.

Direct na de oogst van dit jaar zijn 498 monsters verzameld van tarwe, gerst, rogge, haver, triticale en spelt. Vorig jaar zijn 284 monsters genomen, zegt Yvan Dejaegher, directeur-generaal van de Bemefa. "Door de slechtere weersomstandigheden tijdens groei en oogst waren we extra alert op mycotoxinen."

Mycotoxinen schadelijk voor varkens

Mycotoxinen zijn schadelijk voor varkens. Ze beschadigen belangrijke organen, waardoor de dieren minder groeien en vatbaarder worden voor ziektes. Mycotoxinen fungeren vaak als een ‘trigger’ voor ziektes die actief worden wanneer dieren stress ondervinden. Bij zeugen verstoort het de hormoonhuishouding en daardoor de vruchtbaarheid. Een van de bekendste symptomen is een rode vulva bij pasgeboren vrouwelijke biggen.

Mede geschreven door Petra Vos.

Of registreer je om te kunnen reageren.