Varkenshouderij

Achtergrond 2578 x bekeken

Krap aanbod stuwt varkensprijs weer omhoog

Het krappe aanbod krijgt de varkensprijs deze week in beweging. De vleesverkoop wil nog niet mee, maar de varkens worden wel duurder.

Duitsland zette vorige week de toon door de varkensprijs weer van de plek te krijgen. Nederland volgt deze stap en doet er nog een schepje bovenop door de prijs net iets meer te verhogen. Een krapper aanbod slachtrijpe dieren ligt aan deze prijsstijging ten grondslag. De vleesmarkt blijft stug en wil nog niet meegaan in deze prijsverhoging.

Vereinigungsprijs 1 cent omhoog

De Vereinigungspreis voor vleesvarkens is vorige week met 1 cent gestegen naar € 1,67 per kilo geslacht gewicht. Slachterij Tönnies volgde deze stap, terwijl Vion Duitsland er in eerste instantie niet aan wilde en de prijs op € 1,66 per kilo handhaafde. Op maandag volgde Vion Duitsland alsnog de Vereinigungspreis.

Zicht op verdere prijsstijging

Het goede nieuws voor de varkenshouder is dat er zicht is op een verdere prijsstijging. De internetveiling van de Duitse varkensbeurs zette de opmars die vorige week is ingezet in ieder geval door. Op de veiling van dinsdag werden de aangeboden varkens (3.080 stuks) vlot verhandeld voor prijzen die varieerden van €1,75 tot €1,79 per kilo. Het gemiddelde prijsniveau op de veiling steeg ten opzichte van vorige week vrijdag met 4 cent naar €1,77 per kilo geslacht gewicht. Daarmee staat de veilingprijs nu 10 cent boven de Vereinigungspreis.

Krappe marges

In de vleeshandel blijven de marges voor de slachterijen krap. In de afgelopen weken is de vraag naar vlees weliswaar groter geworden, maar de prijzen voor de verschillende deelstukken liggen nog onder de inkoopsprijs. In Duitsland loopt vooral de afzet van nekken vlot door, terwijl de opbrengsten uit de verkopen van hammen nog tegenvalt.

In Nederland wordt gemeld dat de afzet van het voorstuk (nekken en schouders) onder druk staat. Met name de nekken zouden lagere prijzen opbrengen dan vorige week. Al met al wordt gesproken van een nagenoeg onveranderde markt voor varkensvlees. De gewenste verbetering die de ontwikkeling van de varkensprijs moet gaan ondersteunen, blijft daarmee vooralsnog uit.

Nederlandse slachterijen moeten mee ondanks stugge vleesafzet

Ondanks de stugge vleesafzet moeten de Nederlandse slachterijen ook mee in de tendens van stijgende varkensprijzen. De DCA Beursprijs ging vrijdagavond al met 2 cent omhoog naar €1,59 per kilo geslacht gewicht. Vion volgde dit voorbeeld maandag met ook een plus van 2 cent naar €1,63 per kilo. Daarmee neemt de prijsontwikkeling in Nederland een kleine voorsprong op de plus van 1 cent van vorige week woensdag in Duitsland. Verwacht mag worden dat de Vereinigungspreis en de Duitse slachterijen dit verschil woensdag ruimschoots goedmaken door de prijs opnieuw te verhogen.

Prognose: stijgende prijzen.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.