Varkenshouderij

Achtergrond

Duitsers verrassen met 5 cent hogere varkensprijs

De Duitse slachterij Tönnies verhoogt de varkensprijs met 5 cent naar €1,72 per kilo geslacht gewicht.

Eerder steeg de Vereneigingungspreis met hetzelfde bedrag. Een prijsverhoging hing in de lucht maar marktdeskundigen dachten aan maximaal een paar cent. De prijsverhogingen van Vion Duitsland was woensdagmiddag nog niet bekend.

Ook in Nederland stegen de varkensprijzen deze week, met 4 cent bij Van Rooi en Compaxo. Hogere prijzen zijn het gevolg van een krap aanbod varkens. Dat is al langer het geval maar door de hittegolf van dit moment is het aanbod nog verder gekrompen.

Na de voorzichtige prijsstijgingen vorige week in Duitsland en Nederland zetten de Duitsers met 5 cent een grote stap.

Eerder deze week steeg de Teleporc-notering - niet groot qua omvang maar wel qua stemmingmaker - al met 4 cent naar €1,77. In Nederland noteren Van Rooi en Compaxo beide 4 cent hoger naar een niveau van €1,63 per kilo geslacht gewicht. Maandag deed Vion al 2 cent bij de prijs.

Warmte goed voor varkensmarkt

Door de hitte groeien varkens minder hard, waardoor het aanbod deze week achterblijft. Ook is de vraag naar varkensvlees goed.

Onzeker is hoe consistent de opleving is. Op enig moment komen deze varkens wel op de markt. En slachterijen klagen al langer dat de marges te krap zijn om vanuit de vleeshandel meer te betalen. Dat komt mede omdat afzet naar China, dit jaar de katalysator voor de betere varkensprijzen, onder druk staat. Het blijft daarom onzeker hoe de varkensprijzen de komende weken ontwikkelen.

Prognose: varkensprijzen stabiel tot licht stijgend.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.