Varkenshouderij

Achtergrond 3531 x bekeken

Dragende zeugen gedijen goed met gras

John Reimert in Heino houdt 150 biologische zeugen. Hij vervangt een groot deel van het mengvoer door vers gras in de zomer en kuilgras in de winter.

De oudere dragende zeugen begeven zich langzaam van de modderpoel richting het voerhek met de ruwvoerruiven zodra John Reimert zijn trekker met frontmaaier en opraapwagen start. De dieren willen straks als eerste een hap vers gras nemen. De ervaring heeft ze geleerd dat ze daarvoor al vroeg vooraan moeten staan. Als Reimert terugkeert met de lekkernij en de shovel start om de ruiven te vullen is het inmiddels dringen geblazen bij het voerhek. Sommige zeugen nemen een bek vol gras en lopen de stal in om in alle rust te kunnen eten. Dit dagelijks terugkerende ritueel is een waar feest voor de dragende zeugen.

De dragende zeugen genieten volop van het vers gemaaide gras. Reimert vervangt jaarlijks enkele honderden kilo's dragend zeugenvoer door vers of ingekuild gras. <br /><em>Foto's: Ronald Hissink</em>
De dragende zeugen genieten volop van het vers gemaaide gras. Reimert vervangt jaarlijks enkele honderden kilo's dragend zeugenvoer door vers of ingekuild gras.
Foto's: Ronald Hissink

Veel brok vervangen

De biologische varkenshouder voert veel gras aan zijn dragende zeugen. Hij probeert om zoveel mogelijk krachtvoer door ruwvoer te vervangen. Op jaarbasis vervangt hij enkele honderden kilo’s dragend zeugenvoer door gras. Gedurende het groeiseizoen krijgen de dieren vers gras en ’s winters krijgen ze geperst kuilgras uit grote balen. Reimert huurt hiervoor bijna 9 hectare grasland dat hij gebruikt voor zomerstalvoedering en om in grote balen te maken. Conform de eisen van de biologische varkenshouderij is dit biologisch gras.

Klik op de rode iconen voor meer informatie. Onderaan dit artikel meer foto's van het bedrijf.

3 voerniveaus

Het is voor hem een uitdaging om zo veel mogelijk krachtvoer te vervangen. Daarnaast geniet hij van de zeugen als hij ze ruwvoer geeft. "En het voeren van ruwvoer is een welkome afwisseling in de dagelijkse werkzaamheden", vult hij aan. Reimert past het voerschema bij de dragende zeugen er op aan. De varkenshouder werkt met drie voerniveaus in de dracht. In de zomer begint hij met 1,3 kilo per dag gedurende 5 weken. Daarna gaat hij terug naar 1,1 kilo gedurende de volgende 5 weken en vervolgens verhoogt hij de voergift naar 1,5 kilo per dier per dag.

Wennen aan grote hoeveelheid ruwvoer

Volgens Reimert is het belangrijk om hierbij goed op de dieren te letten. Hij beoordeelt dagelijks de conditie van de zeugen op het oog om te kijken of hij niet te veel gras en te weinig krachtvoer voert. Daarnaast let hij goed op het geboortegewicht en de vitaliteit van de biggen bij de geboorte. "Daar wil ik geen concessies op doen", zegt hij beslist. De varkenshouder heeft de indruk dat de dieren moeten wennen aan de grote hoeveelheid ruwvoer en dat ze als het ware leren om er voedingsstoffen uit te halen.

Nieuwsgierig slaan de gespeende biggen in de uitloop de verrichtingen van de fotograaf gaande. De varkenshouder haalde de overkapping weg vanwege tocht.
Nieuwsgierig slaan de gespeende biggen in de uitloop de verrichtingen van de fotograaf gaande. De varkenshouder haalde de overkapping weg vanwege tocht.

Beste stap ooit

Op de vraag of Reimert zelf ook moest wennen aan de biologische manier van varkens houden antwoordt hij dat het hem reuze is meegevallen. Hij noemt de overschakeling de beste stap die hij heeft gezet als varkenshouder. Vier jaar geleden stond de zeugenhouder met 250 zeugen voor de keuze uitbreiden of iets anders doen. Hij koos voor de overstap naar 150 biologische zeugen. Dat paste goed, omdat zich op hetzelfde moment een vleesvarkenshouder meldde bij de Groene Weg die ook wilde overstappen. "Toen was de match snel gemaakt", licht hij toe.

Verschil met gangbaar

Het grootste verschil met de gangbare varkenshouderij vindt Reimert het uitmesten van de hokken. Daarnaast ervaart hij dat hij meer werk heeft met 150 biologische zeugen nu, dan met 250 gangbare zeugen toen. Volgens hem komt dat omdat vrijwel alle werkzaamheden meer tijd vragen. Door het gebruik van stromest en de grotere hokken met uitloop kost het schoonspuiten meer tijd dan voorheen. Dat geldt ook voor het wekelijkse omhokken van de zeugen. En zeker in het begin is er in de kraamstal meer werk. Dat varieert van het monteren van een werpbeugel voor het werpen om doodliggen tegen te gaan, tot het instrooien van de hokken. En in de zomermaanden kost de dagelijkse controle extra tijd, omdat de biggen vanwege de warmte niet alleen in het biggennest liggen, maar door het hele hok heen en zelfs in de buitenuitloop.

Het biggennest in de kraamstal is verlaagd zodat het stro goed blijft liggen. Verder is het voorzien van vloerverwarming.
Het biggennest in de kraamstal is verlaagd zodat het stro goed blijft liggen. Verder is het voorzien van vloerverwarming.

Plezier in buitenwerk

Ondanks dat Reimert nu meer werk heeft dan voor de omschakeling wil hij niet meer terug naar de gangbare manier van varkens houden. Met name het werk in de buitenlucht vindt hij erg plezierig. "Ik word niet gelukkig als ik de hele dag binnen in de stal aan het werk ben", legt hij uit. Dat lijkt ook voor de zeugen en de biggen op te gaan. Het merendeel van de dieren is op deze mooie zomerdag in de buitenuitloop te vinden. De overkapping die hij had gemaakt heeft hij weer weggehaald, omdat die tocht op de dieren veroorzaakte. "De lucht blies er met hoge snelheid in de lengte doorheen", legt de varkenshouder uit.

'Voor de omschakeling had ik ook weinig ziekteproblemen'.

Weinig problemen door ziektes

De gezondheidsproblemen door tocht horen daarmee tot het verleden. Reimert ervaart heel weinig problemen door ziektes. Hij heeft de indruk dat de dieren sterker zijn doordat ze buiten lopen. "Maar ook vóór de omschakeling had ik weinig ziekteproblemen", voegt hij er aan toe. In de omgeving zitten geen grote bedrijven, maar wel redelijk veel biologische varkensbedrijven. Het is niet zo dat er helemaal geen ziektedruk is vanuit de omgeving. Reimert ent alle zeugen preventief tegen griep en alleen de gelten en eerste worps zeugen tegen Parvo/vlekziekte en Coli en Clostridium.

Buitenlopen onderkelderd

De buitenuitlopen zijn allemaal onderkelderd. Nu de overkapping weg is, komt er meer regenwater in de mestkelders. Dat is lastig, want de afzet van biologische drijfmest wordt moeilijker, ervaart Reimert. Het steekt de varkenshouder dat hij moeilijk van zijn mest kan afkomen. Hij is verplicht om zijn mest naar een biologisch bedrijf af te zetten terwijl voor biologische akkerbouwers geldt dat maar 65% van de aangevoerde mest van biologische herkomst hoeft te zijn. "Een groot deel van de resterende 35% plaatsingsruimte wordt ingevuld met gangbare mest terwijl er voldoende biologische mest voorhanden is", aldus Reimert. "Die 65% regel slaat nergens op en moet verruimd worden", besluit hij.

Hieronder meerdere foto's van het bedrijf.


 • Ondanks dat Reimert nu meer werk heeft dan voor de omschakeling wil hij niet meer terug naar de gangbare manier van varkens houden. Met name het werk in de buitenlucht vindt hij erg plezierig.

  Ondanks dat Reimert nu meer werk heeft dan voor de omschakeling wil hij niet meer terug naar de gangbare manier van varkens houden. Met name het werk in de buitenlucht vindt hij erg plezierig.

 • Het bedrijf van John Reimert.

  Het bedrijf van John Reimert.

 • Dragende zeugen in de modderpoel. Naast de verkoeling die dat geeft, beschermt een modderbad de varkens tegen zonlicht en verwijdert het parasieten.

  Dragende zeugen in de modderpoel. Naast de verkoeling die dat geeft, beschermt een modderbad de varkens tegen zonlicht en verwijdert het parasieten.

 • Het routinematig couperen van staarten is niet toegestaan in de biologische varkenshouderij. Strooisel, ruimte en afleidingsmateriaal voorkomen staartbijten.

  Het routinematig couperen van staarten is niet toegestaan in de biologische varkenshouderij. Strooisel, ruimte en afleidingsmateriaal voorkomen staartbijten.

 • De buitenuitlopen zijn allemaal onderkelderd.

  De buitenuitlopen zijn allemaal onderkelderd.

Of registreer je om te kunnen reageren.