Varkenshouderij

Achtergrond 5 reacties

‘De varkenshouderij loopt op zeer dun ijs’

Voor de varkenshouderij in Nedersaksen zijn het eindelijk weer goede tijden, maar het zal niet lang meer goed gaan. “In oktober valt een terugslag te verwachten”, waarschuwt Albert Hortmann-Scholten.

Hortmann-Scholten is hoofd van de afdeling agro-economie van de Landwirtschaftskammer Niedersachsen.

"De varkenshouderij loopt op zeer dun ijs. De huidige situatie met hoge prijzen wordt veroorzaakt door een hype die is gebouwd op de export naar Azië, met name China. De vraag daarvandaan zie ik niet gelijk afnemen, maar de prijs gaat wel omlaag. Dat heeft ook gevolgen voor de prijsvorming hier. Vergeet niet dat er in Duitsland maar liefst 12 slachterijen zijn met een licentie voor de export naar China. Nu doen die nog goede zaken, maar dat gaat veranderen."

Albert Hormann-Scholten, hoofd van de afdeling agro-economie van de Landwirtschaftskammer Niedersachsen.</p>
<p><em>Foto: Landwirtschaftskammer Niedersachsen</em>
Albert Hormann-Scholten, hoofd van de afdeling agro-economie van de Landwirtschaftskammer Niedersachsen.

Foto: Landwirtschaftskammer Niedersachsen

Is dat de enige bedreiging voor de varkenshouderij?

"We krijgen ook te maken met de gevolgen van de Brexit. Daardoor wordt Duitsland, dat ook een omvangrijke export naar Groot-Brittannië heeft, minder concurrerend op de Britse markt. Vervolgens is er nog het probleem dat het verbruik van varkensvlees in Duitsland zelf gestaag daalt."

'Het aantal varkensslachtingen daalt niet of nauwelijks'.

Alleen van varkensvlees?

"Ja, andere vleessoorten, zoals rundvlees en kip, worden niet echt geraakt. In Duitsland is een ‘veggie-trend’ gaande en die heeft vooral gevolgen voor de varkenssector. Ondertussen daalt het aantal varkensslachtingen in Duitsland niet of nauwelijks. In de eerste helft van dit jaar daalde het aantal slachtingen met slechts 0,5%."

Hoe komt dat?

"In Duitsland daalt de varkensvleesproductie licht, maar we zien de import van levende varkens juist toenemen, vooral uit Nederland. In de eerste 6 maanden van dit jaar zijn 5 tot 6% meer biggen en 2 tot 3% meer slachtvarkens uit Nederland ingevoerd. Dat komt doordat hier hogere prijzen worden betaald dan in Nederland zelf."

Ook die export zal straks minder interessant worden?

"Dat ligt eraan of de Duitse slachterijen beter blijven betalen dan de Nederlandse of niet."

'Er komt heel veel op de boeren af en dat drukt de stemming flink'.

Hoe zien de perspectieven eruit voor de Duitse varkenshouders?

"Varkenshouders hier zien verschillende problemen op zich afkomen: een strengere mestwetgeving die in 2017 van kracht wordt. Ook hebben ze te maken met strengere eisen voor dierenwelzijn, over het castreren van beertjes, het houden van zeugen en nieuwe eisen voor de minimale ruimte per varken. Ook moeten bedrijven op grote schaal luchtwassers plaatsen. Er komt heel veel op de boeren af en dat drukt de stemming flink."

Veel investeringen en terug naar lagere prijzen dus?

"Ja, de varkenshouders hebben nu een paar maanden een goede varkensprijs gebeurd, maar dat maakt de verliezen uit de voorgaande periode niet allemaal goed. Bovendien komen de prijzen opnieuw onder druk te staan."

Laatste reacties

 • Jamin

  Toch knap dat deze man kan voorspellen wat er gaat gebeuren
  Zou die ook n mooi groene broek hebben

 • gag

  volgens mij heeft het te doen met gunnen als ik hem zo hoor

 • Jan van het Zand

  Na de daling van het aantal zeugenbedrijven in Duitsland, zit er een daling van het aantal vleesvarkensbedrijven in Duitsland aan te komen?

 • Meralco

  De problemen in Duitsland zijn peanuts vergeleken met de Nederlandse. Als het aan de melkindustrie ligt wordt de Nederlandse varkenshouderij via de Rabobank gehalveerd.

  https://www.ftm.nl/artikelen/geintje-van-rabobank-rijp-voor-kamervragen

 • wikkerink

  Deze meneer zat er qua voorspelling vannde saldo's er de afgelopen jaren telkens naast ( te optimistisch ) als ie er wederom naast zit kan ik er ditmaal mee leven. Wat betreft ontwikkeling Duitse varkenssector zie ik dezelfde trend komen. Tov NL varkenshouders heeft me er wel degelijk een kostprijs voordeel bij gelijke resultaten variërend van €6,- tot € 10,- per afgeleverd varken op gesloten bedrijf.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.