Varkenshouderij

Achtergrond

5 cent extra is mooie opsteker voor varkenshouder

Varkenshouders kregen een een onverwacht grote prijsstijging van 5 cent per kilo. Het is een prettige binnenkomer om de nare smaak van de eerste helft van het jaar weg te spoelen.

De prijsverhoging van 5 cent die vorige week in Duitsland werd ingezet betekent een welkome verrassing voor de varkenshouders. Ook de Nederlandse boer profiteert hiervan mee. Na de beursprijs op vrijdagavond verhoogde vleesconcern Vion zijn prijs maandag ook met 5 cent naar €1,68 per kilo. Daarmee ligt de varkensprijs op het hoogste niveau sinds juli 2014.

Vion-prijs vanaf week 25 lang stabiel

De varkensprijs bleef deze zomer heel lang stabiel. De Vion-prijs vertoonde tussen week 30 en week 36 geen enkele rimpeling; niet naar onder maar ook niet naar boven. Eigenlijk lag de Vion-prijs al sinds week 25 vast op een niveau van €1,61 per kilo. Op zich was dat al lekker, want daarmee kon de bar slechte eerste helft van het jaar beetje bij beetje worden weggespoeld.

Half mei werd de horde van €1,40 per kilo geslacht gewicht genomen. Een maand later doorbrak de prijsvorming bij Nederlands grootste varkensvleesconcern de grens van €1,60 per kilo. Sindsdien bleef de prijs boven dit niveau, waarmee het gemiddelde prijsniveau over 2016 een steeds vriendelijker aanzicht kreeg. Inmiddels ligt het gemiddelde van de Vion-notering dicht tegen de €1,43 per kilo. Toch moet de prijs nog wel een hele tijd op het huidige niveau blijven om het gemiddelde niveau dit jaar naar €1,50 te helpen.

Krap aanbod varkens

De belangrijkste reden voor de prijsverhoging van afgelopen week is het krappe aanbod vleesvarkens. Ook in de voorbije weken was het aanbod krap, maar in de zomerperiode was de vraag ook rustig. Na de zomervakantie is de vleesverwerkende industrie weer opgestart, waardoor de vraag naar varkensvlees weer opleefde. Bovendien hielp het opvallend mooie zomerweer de vleesverkoop aan extra vraag naar grillartikelen. Aan de andere kant zorgde de hittegolf ervoor dat de varkens minder hard groeiden, zodat het aanbod verder achterbleef.

Al met al resulteert dit in een marktsituatie waarin de varkens zeer goed gevraagd zijn. De slachterijen moesten daarom wel meer geld betalen voor de varkens om de slachthaken zo veel mogelijk te kunnen vullen. Ook in omringende landen zijn de varkens gevraagd en zien we de varkensprijs stijgen. De Europese varkensprijsvergelijking van de Duitse varkenshouders wijst uit dat de prijs in de meeste Europese landen met 1 tot 5 cent per kilo stijgt.

Rek er even uit

Daarmee lijkt de rek er voorlopig wel eventjes uit. De internetveiling van de Duitse varkensbeurs laat deze week op de dinsdagveiling zien dat de slachterijen deze week op de rem trappen. Enkele partijen varkens waarvan de minimumprijs op €1,78 per kilo was gezet, bleven onverkocht. Op het eind van de veiling waren er twee partijen die in de laatste seconde van de veiling nog net naar €1,78 per kilo gingen. Verder was er maar 1 partij die voor €1,785 in andere handen overging. De verwachting is dan ook dat de Duitse slachterijnoteringen en de Vereinigungspreis op woensdag onveranderd blijven.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.