Varkenshouderij

Achtergrond

Weinig spektakel in varkensmarkt, biggenprijs zakt

De varkensprijzen komen al een aantal weken niet van hun plek in Duitsland. De vakantieperiode zorgt voor een matige afzet van varkensvleesproducten.

De varkensmarkt bevindt zich al wekenlang in rustig vaarwater. De vakantieperiode heeft de stijgende markt tot bedaren gebracht en dat resulteert al een behoorlijk tijd in stabiele varkensprijzen. Dat zal deze week naar alle waarschijnlijkheid niet anders zijn.

Vleeshandel blijft zwak

Het marktbeeld in Duitsland blijft vriendelijk. De aangeboden slachtrijpe varkens vinden eenvoudig hun weg richting de slachterijen. De slachthuizen nemen de dieren graag op tegen de huidige prijsniveaus. Een hogere varkensprijs lijkt er niet in te zitten, want de vleeshandel blijft nog altijd zwak.

Toch gloort er hoop aan de horizon nu de vakanties op hun einde lopen. Nu de consument terugkeert, neemt de vraag naar varkensvleesproducten toe. Dat kan een impuls geven aan de vleeshandel. Bovendien wordt deze week mooier weer verwacht in grote delen van Duitsland. De verkopen van grillproducten zullen hierdoor wat toenemen, is de verwachting.

Vakantiestemming

Ook de Nederlandse varkensmarkt verschilt niet veel met vorige week. De markt is in vakantiestemming en dat is ook terug te zien in de varkensprijzen. Vion hield de prijs maandag 15 augustus opnieuw gelijk op €1,61 per kilo. Ook de DCA Beursprijs kwam niet van zijn plek op €1,57 per kilo. Het ligt in de lijn der verwachting dat ook Compaxo en Van Rooi hun varkensprijs ongemoeid laten woensdag 17 augustus.

In heel Europa is het rustig op de varkensmarkt. In de Europese varkensprijzenvergelijking van ISN zijn voornamelijk stabiele varkensprijzen te zien. Dat is eigenlijk al weken zo. Alleen in Italië gaat de prijs nog iedere week omhoog. De Italiaanse prijs staat nu op €1,927 per kilo, de hoogste prijs in Europa. Nederlandse varkenshouders krijgen volgens ISN €1,491 per kilo geslacht gewicht.

Biggenprijzen dalen

Zomerreces in de biggenmarkt. Handelaren spreken van een zeer rustige handel in biggen. De vaste koppelingen lopen vlot door, maar vanuit de vrije markt komen toch wat negatieve geluiden. Het plaatsen van deze biggen loopt niet altijd even makkelijk. Dat zette de markt vorige week al wat onder druk.

De verwachting is dat de druk de komende weken wel wat toeneemt. Biggen die in de komende weken worden opgelegd, gaan rond de feestdagen richting de slacht. Historisch gezien brengen vleesvarkens rond die periode wat minder op en daarom is het enthousiasme om nu op te leggen niet groot.

De druk in de biggenmarkt zorgt nu ook voor dalende biggenprijzen. De DCA BestPigletPrice zakte met 50 cent naar €45,50 per big. Vion verlaagde zijn biggenprijs vorige week al met 50 cent naar €47,50 per big. De Duitse Nord-Westprijs voor biggen van 25 kilo bleef wel stabiel en staat nog steeds op €51,00 per big.

Of registreer je om te kunnen reageren.