Varkenshouderij

Achtergrond

Weinig beweging in stabiele varkensmarkt

Het aanbod aan slachtrijpe varkens is zeker niet ruim, terwijl de opbrengsten in de vleeshandel ondanks een lichte prijsstijging nog altijd tegenvallen.

De varkensmarkt in Duitsland kenmerkt zich hetzelfde als in de voorbije weken. De stemming is rustig en stabiel met een vriendelijke ondertoon. De aangeboden vleesvarkens worden goed opgenomen door de slachthuizen. Het mooie weer dat voor deze week ook in Duitsland wordt voorspeld, zou de vleesmarkt zo maar eens een goede impuls kunnen geven. Of dat ook direct voor hogere vleesprijzen zorgt, moet nog blijken.

Prijzen rotsvast

In Duitsland bleef de gemiddelde prijs op de internetveiling Teleporc staan op €1,72 per kilo geslacht gewicht. Hiermee blijft de prijs nog altijd ruim boven de Vereinigungspreis en de noteringen van de slachterijen Tönnies en Vion Duitsland staan. Deze varkensprijzen staan al zo’n 2 maanden rotsvast op €1,66 per kilo. De verwachting is dat deze noteringen woensdag wederom een pas op de plaats maken.

Toeristen weer naar huis

Voorlopig komt de varkensmarkt in heel Europa maar nauwelijks in beweging. Dat is ook terug te zien in de Europese varkensprijzenvergelijking van het de Duitse varkenshouderijorganisatie ISN. Alleen in Spanje gaat de prijs iets omlaag. Daar neemt de consumptie door het einde van de vakanties af, omdat de toeristen weer huiswaarts keren. In Italië blijft de prijs omhoog gaan. In de vergelijking van ISN staat de Italiaanse prijs nu op €1,977 per kilo geslacht gewicht.

Ook in Nederland komen de varkensprijzen niet van de plek. De DCA Beursprijs en de varkensprijs van Vion bleven gelijk. De afzet van verschillende varkensvleesproducten brengt wel iets meer op, maar dat zijn volgens Vion voornamelijk de onderdelen die in de voorbije weken juist iets in de prijs daalden. Dat resulteert per saldo in een onveranderde varkensprijs.

Biggenmarkt onveranderd

De biggenmarkt maakt ook deze week weer een zijwaartse beweging. Handelaren melden dat de markt niet veel is veranderd ten opzichte van de voorbije weken. De afzet via vaste koppelingen blijft vlot doorlopen, terwijl het plaatsen van losse koppels biggen nog altijd moeizaam is.

Met name biggen uit de onderkant van de markt vinden maar moeizaam hun weg. Deze vaak kleine koppels zijn moeilijk af te zetten in de Duitse markt. Exporteren naar Spanje is door de lage biggenprijs daar ook heel moeilijk. In Polen en Roemenië lopen de Deense biggen de Nederlandse dieren nog altijd voor de voeten.

De DCA BestPigletPrice blijft staan op €45,50 per big. Daarmee is deze notering sinds het dieptepunt van eind november vorig jaar nu met €17,50 per big gestegen. De Duitse Nord-Westprijs voor biggen van 25 kilo noteert nu €51,00 per big. De verwachting is dat de noteringen ook volgende week een pas op de plaats maken.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.