Varkenshouderij

Achtergrond 1932 x bekeken

Varkensprijzen komen niet van hun plek

De varkensprijzen in Nederland en Duitsland maken deze week een pas op de plaats bij een markt die redelijk in evenwicht lijkt.

In Duitsland maakt de Vereinigungspreis voor vleesvarkens een zijwaartse beweging. Slachterijen Tönnies en Vion Duitsland volgen deze beweging. De noteringen in de Duitse varkensmarkt blijven daarmee staan op €1,66 per kilo geslacht gewicht.

In de Nederlandse markt komen de noteringen van Van Rooi en Compaxo niet van hun plek. Zowel Van Rooi als Compaxo hanteert nog altijd een varkensprijs van €1,59 per kilo. Met de stabiele notering volgen de slachterijen Vion en de DCA Beursprijs die eerder al onveranderd noteerden. De verwachting is dat de varkensprijzen voorlopig weinig verandering laten zien.

De varkensmarkt in Duitsland is behoorlijk in evenwicht. Seizoensgebonden ligt het aanbod slachtrijpe vleesvarkens wat lager, maar door de stroeve handel in varkensvleesproducten blijven de varkensprijzen onveranderd. Mede door de vakantieperiode ligt de consumptie op een lager niveau. Varkenshouderijorganisatie ISN meldt dat door reclameacties bij de retail wel wordt geprobeerd om de verkopen wat te stimuleren.

Minder dieren in Duitsland geslacht dan vorige week

Dat het aanbod slachtrijpe vleesvarkens wat aan de krappe kant is, blijkt ook uit de slachtcijfers van het Duitse landbouwministerie. In week 30 werden 944.768 varkens aan de haken gehangen bij een gemiddeld slachtgewicht van 95,3 kilo. Dat zijn 19.000 dieren minder dan een week eerder, maar wel iets zwaarder dan in de voorgaande week. Ten opzichte van dezelfde week vorig jaar zijn juist meer varkens geslacht. Toen werden in week 30 924.238 dieren verwerkt door de slachthuizen.

In Nederland staat de varkensmarkt er niet veel anders voor dan een week geleden. Hoewel het aanbod slachtrijpe vleesvarkens krap is, zijn er genoeg dieren beschikbaar. Dat komt vooral doordat de slachterijen aangepaste slachtprogramma’s draaien.

Afzet varkensvlees blijft moeizaam

Vanuit de vleeshandel komen nog altijd negatieve geluiden. Op de binnenlandse markt blijft de afzet zeer moeizaam, zeker nu mooi weer uitblijft. Vooral de afzet van hammen staat wat onder druk. In Italië, een belangrijk afzetgebied voor hammen, zijn de vakanties begonnen en daardoor ligt de vraag naar hammen wat lager.

Naar volgende week toe wordt een stabiele varkensprijs verwacht, al ontstaat er wel een tweedeling tussen de Nederlandse en Duitse varkensmarkt. In Nederland lijkt sprake van een lichte prijsdruk, terwijl in Duitsland zelfs een verhoging van de varkensprijs niet wordt uitgesloten.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:

Varkensprijs Tönnies

Varkensprijs Van Rooi Meat

Of registreer je om te kunnen reageren.