Varkenshouderij

Achtergrond 2061 x bekeken

Varkensmarkt komt niet van zijn plek

Een nieuwe pas op de plaats in de varkensmarkt. De varkensprijzen in zowel Duitsland als Nederland komen niet van hun plek.

In de Duitse markt bleef de Vereinigungspreis staan op €1,66 per kilo geslacht gewicht. Slachterijen Vion Duitsland en Tönnies volgen die beweging.

Het marktbeeld verandert amper in Duitsland. Het aanbod aan slachtrijpe varkens wordt nog altijd als krap omschreven. Toch zijn in de afgelopen periode iedere week wat meer dieren aan de haken gehangen dan in deze tijd vorig jaar. In week 32 registreerde het Duitse landbouwministerie 951.825 varkensslachtingen bij een gemiddeld slachtgewicht van 95,4 kilo.

Duitse slachter neemt varkens graag af

Handelaren melden dat de Duitse slachterijen de aangeboden slachtrijpe varkens graag opnemen. Toch wordt aan de andere kant melding gemaakt van een tegenvallende vleeshandel. Met het betere weer van deze week en het einde van de vakanties in de komende weken, wordt echter een impuls van de vleeshandel verwacht. Daar staat een wat mindere uitvoer naar China tegenover, omdat de varkensprijs daar iets daalt en veel goedkoper vlees uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten wordt aangeboden.

Ruimer aanbod varkens in Nederland

In Nederland is het aanbod aan slachtrijpe varkens in verhouding wat ruimer dan in Duitsland. Het aantal slachtingen schommelt al weken tussen de 265.000 en 280.000 dieren per week, blijkt uit cijfers van rijkdienst RVO.nl. Slachterijen melden echter dat de afzet van varkensvleesproducten stroef verloopt. Dat geeft de Nederlandse varkensmarkt geen ruimte naar boven toe.

Toch hoeven de varkensprijs niet omlaag. Deze week maken de prijzen opnieuw een zijwaartse beweging. Aan het begin van de week bleef de notering van Vion staan op €1,61 per kilo. Woensdag 17 augustus volgden Van Rooi en Compaxo met een stabiele prijs op €1,59 per kilo. Het lijkt erop dat de situatie de komende weken niet of weinig zal veranderen.

Prognose: stabiele varkensprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.