Varkenshouderij

Achtergrond 4668 x bekeken

Varkenshouder is trots op Nederlands Landvarken

Varkenshouder Bert Selman in Lintelo is genomineerd voor de Erfgoedprijs 2016 van de gemeente Aalten voor zijn inzet voor het behoud van het Nederlands Landvarken. De uitreiking van de prijs is 10 september.

Selman houdt 330 vermeerderingszeugen in Lintelo, Gelderland. Hij maakt zich sterk voor behoud van het ras Nederlands Landvarken (NL).

Bert Selman in Lintelo, Gelderland, is trots op het Nederlands Landvarken-ras. "De nominatie is een opsteker voor mijzelf en voor de Fokkersclub Nederlands Landvarken", zegt de varkenshouder.</p>
<p><em>Foto: Henk Riswick</em>
Bert Selman in Lintelo, Gelderland, is trots op het Nederlands Landvarken-ras. "De nominatie is een opsteker voor mijzelf en voor de Fokkersclub Nederlands Landvarken", zegt de varkenshouder.

Foto: Henk Riswick

Bent u blij met de nominatie?

Jazeker. Het is een mooie opsteker voor mijzelf en voor de Fokkersclub Nederlands Landvarken. De prijs wordt uitgereikt op zaterdag 10 september tijdens de Open Monumentendag. We stellen ons bedrijf op zaterdag en zondag open voor publiek van 10.00 uur tot 17.00 uur. Het thema van de monumentendag is dit jaar iconen en symbolen. Voor mij is het Nederlands Landvarken een icoon, omdat het ras veel heeft betekend voor de varkenshouderij.

Wat is er 10 en 11 september te zien op uw bedrijf?

Mensen kunnen een NL-zeug zien die voor de 21ste keer heeft geworpen. De zeug met biggen huisvest ik voor de gelegenheid in een aangepaste paardenstal. Daaraan is een prijsvraag verbonden. Degene die raadt hoeveel biggen deze zeug in haar leven heeft geworpen, krijgt een leuke verrassing. Daarnaast is er een hok met een paar jonge NL-beren en in het weiland lopen een paar jonge NL-opfokzeugen. Ook heb ik borden opgehangen met informatie over het ontstaan van het NL-ras.

Op 10 en 11 september stelt Bert Selman zijn varkensbedrijf open voor publiek.</p>
<p><em>Foto: Henk Riswick</em>
Op 10 en 11 september stelt Bert Selman zijn varkensbedrijf open voor publiek.

Foto: Henk Riswick

Hoe komt u aan de zuivere beren en opfokzeugen? De laatste NL-ki-beren zijn ruim 2 jaar geleden van de ki-stations verdwenen.

Er is nog diepvriessperma beschikbaar van NL-beren van verschillende fokkerijorganisaties. Ik heb hiermee vorig jaar twee zeugen geïnsemineerd. Eén zeug is helaas teruggekomen, maar de andere heeft 17 levende biggen gekregen. Van die toom heb ik de beren en zeugjes aangehouden om mee te gaan fokken in de toekomst.

Is de populatie niet te klein om inteelt te voorkomen?

Nee, op dit moment niet. Het diepvriessperma is afkomstig van verschillende fokkerijorganisaties als Fomeva, Cofok, TopigsNorsvin, die elk hun eigen NL-lijn hadden. Tussen deze lijnen is geen bloedverwantschap, zodat we geen last van inteelt hebben. We voeren een eigen NL-stamboekregistratie zodat de afstamming en bloedlijnen vastliggen. Daarmee zetten we een fokprogramma op om inteelt te voorkomen. We zoeken fokkers die het leuk vinden om een zeug met biggen te verzorgen. Dat kunnen professionele varkenshouders zijn, maar ook hobbyboeren en kinderboerderijen.

Kan iedereen zomaar een zeug met biggen houden?

Een zeug met biggen vraagt passende huisvesting en meer zorg dan varkens. Daarnaast moet je voldoen aan de regelgeving. Daar zitten nogal wat knelpunten. Een hobbydierhouder mag maximaal 4 varkens houden. De biggen moeten dan weg voor ze 25 kilo zijn, anders zijn het varkens en moet er verplicht bloed worden getapt met de nodige kosten. Daarnaast zijn er nogal wat knelpunten bij de dierverplaatsingen tussen bedrijven. Fokkerslub Nederlands Landvarken is in overleg met de overheid of hiervoor ontheffingen mogelijk zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.