Varkenshouderij

Achtergrond

Stroeve biggenmarkt trapt op de rem

De biggenmarkt moet na een lange periode met stijgende of stabiele prijzen nu een stapje terug doen. De Nederlandse biggenprijzen dalen licht.

De laatste keer dat de noteringen een daling lieten zien was rond februari en maart.

Het aanbod aan biggen is wat ruimer dan in de voorbije weken. Er zweven nu toch behoorlijk wat biggen boven de markt en dat drukt de prijs. Handelaren melden dat het plaatsen van deze losse koppels moeizaam is. Biggen die via vaste koppelingen hun weg vinden richting vleesvarkenshouders worden zonder problemen geplaatst. Die handel loopt vlot door.

Alleen export naar Duitsland stabiel

Op de exportmarkt blijft het een negatief verhaal. Alleen de uitvoer naar Duitsland blijft op een stabiel niveau doorlopen. De export naar Zuid- en Oost-Europa is daarentegen zeer moeizaam. Zeker voor de Oost-Europese vleesvarkenshouders zijn de Nederlandse biggen te duur. Zij kiezen liever voor Deense biggen, die goedkoper en zwaarder zijn.

De druk op de biggenmarkt resulteerde ook in een prijsverlaging van de biggenprijs van Vion en de DCA BestPigletPrice. Laatstgenoemde zakte maandag met 50 cent naar €45,50 per big, Vion paste de prijs vorige week al aan. In de Duitse markt bleef de Nord-Westprijs nog wel staan op €51 per big.

Prognose: prijsdruk blijft.

Meer informatie over de prijzen van biggen vindt u via de volgende link in Boerderij op Maat: 
Diverse biggenprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.