Varkenshouderij

Achtergrond 1757 x bekeken

Prijsdruk groeit in de biggenmarkt

De zomerse dip in de biggenmarkt bleef lang uit, maar het aanbod aan biggen neemt voorzichtig wat toe. Dat zorgt ervoor dat de druk op de biggenprijzen wat groter wordt.

Het leidt bij Vion al tot een verlaging van de biggenprijs.

Voorgaande jaren was in deze periode sprake van dalende biggenprijzen. Door de flink gestegen varkensprijzen werden veel biggen opgelegd in de voorbije weken, waardoor de biggenprijs overeind bleef. Bovendien was door de teruglopende zeugenstapel het aanbod aan biggen wat minder groot dan in de voorgaande jaren.

Aan die situatie lijkt nu wel verandering te komen.

Meer aanbod, minder vraag

Het aanbod aan biggen neemt in vergelijking met de afgelopen weken wel iets toe, terwijl de vraag wat minder wordt. Handelaren melden dat het plaatsen van biggen via vaste koppelingen vlot blijft doorlopen. De afzet van dieren via de vrije markt is net als in de voorbije weken stroef.

Stroeve export

De export van biggen naar Zuid- en Oost-Europa is moeizaam. De afzet van naar Italië en Spanje laat een duidelijke daling zien en ook naar Polen en Roemenië gaan flink minder biggen dan een jaar geleden, melden handelaren. Vleesvarkenshouders in deze regio kiezen steeds meer voor de zwaardere (en goedkopere) Deense biggen.

Vion ziet door de veranderde marktsituatie noodzaak zijn biggenprijs met 50 cent naar beneden toe bij te stellen. De notering staat nu op €47,50 per big, wat €15 hoger is dan aan het begin van het jaar. De DCA BestPigletPrice staat op €46,00 per big, hetzelfde niveau als een week terug. De Duitse Nord-Westprijs voor biggen van 25 kilo bleef staan op €51,00 per big.

Prognose: lichte prijsdruk.

Meer informatie over de prijzen van biggen vindt u via de volgende link in Boerderij op Maat:

Diverse biggenprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.