Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

Positief over fusie NVV en LTO ondanks onduidelijkheid

Er is nog veel onduidelijkheid rond de voorgenomen fusie tussen LTO Varkenshouderij en Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV). Maar de reacties op het samengaan zijn positief.

Voorzitter van de vakgroep Varkenshouderij van LTO Nederland, Eric Douma, kondigde de fusie aan in een interview met Nieuwe Oogst.

Zo is nog niet helder wat er gebeurt met NVV en LTO Varkenshouderij als de fusie een feit is. Blijven ze beide bestaan, of verdwijnt er een doordat een van beide organisaties de andere ‘inlijft en doorgaat’, al dan niet met een nieuwe naam? En onlosmakelijk hieraan is de vraag verbonden waar de varkenshouders lid van worden. Ook het tijdstraject is niet verder ingevuld dan dat de plannen na de zomer aan de leden worden voorgelegd.

Ingrid Jansen (NVV) en Eric Douma (LTO Varkenshouderij).</p>
<p><em>Foto: Peter Roek</em>
Ingrid Jansen (NVV) en Eric Douma (LTO Varkenshouderij).

Foto: Peter Roek

Belangenbehartiging gaat door

Voorzitter van LTO Nederland Albert Jan Maat is desondanks positief over het voornemen: “Het is niet meer van deze tijd dat één sector met twee monden spreekt”. Volgens de boerenvoorman past de voorgenomen fusie prima in de reorganisatie van LTO Nederland. De organisatie wil de positie van de sectoren binnen de organisatie versterken. “Het belangrijkste is dat de belangenbehartiging gewoon doorgaat. De invulling is van minder belang”, aldus Maat.

Eén organisatie lijkt noodzakelijk

De wens om te komen tot één organisatie in de varkenshouderij is niet nieuw. In 2012 richtten 7 vooraanstaande varkenshouders het initiatief ‘1varkensgeluid’ op. Onder hen Martin Houben en Johnny Hoogenkamp. Beiden zeggen blij te zijn met de aankondiging van de fusie. “Bij de oprichting van LTO en NVV in 1994 waren er 24.000 varkenshouders. Nu zijn er ongeveer 3.000. Dat onderstreept de noodzaak van één organisatie”, vult Hoogenkamp aan.

Laatste reacties

 • ........

  komt annegien ook weer terug ?

 • Marco22

  Hoop toch op een organisatie weg onder de vleugels van de Lto.
  Want anders worden de belangen van varkenshouders weer vertroebeld door die van andere sectoren.

 • niet

  Ik lees nergens die positieve berichten, weer een om het de leden doen geloven?? Ze lijken me beiden overbodig als de POV echt een feit is!!!!!!!

 • heijde agri bv

  Willempie

  Ik weet niet wat hier positief aan is. Niet samenvoegen, LTO heeft leden terugloop zelf veroorzaakt naast de stoppende ondernemers, nu op hangende pootjes weer aansluiting zoeken. Meeste NVV leden zitten hier niet op te wachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.