Varkenshouderij

Achtergrond

Mexico kansrijke afzetmarkt voor Nederlands varkensvlees

Mexico importeert jaarlijks 750.000 ton varkensvlees. 99% daarvan komt uit de Verenigde Staten (VS) en Canada. Het gros van de import betreft vettere delen die Nederland eerder naar Rusland exporteerde. Dat maakt Mexico een interessante afzetmarkt. Hoge importheffingen staan echter in de weg.

COV-woordvoerder Frans van Dongen ziet goede kansen voor de export van Nederlands varkensvlees naar Mexico: "Het leeuwendeel van de Mexicaanse import van varkensvlees betreft grondstoffen voor de productie van allerlei soorten worstjes. De Mexicaanse markt sluit goed aan op de bestaande afzetmarkten om een vierkantverwaarding van het varken te realiseren", legt hij uit.

Van Dongen is niet de enige die kansen ziet op de Mexicaanse markt. Ook de Spaanse varkenssector werkt hard om varkensvlees naar Mexico te exporteren. Onlangs hebben twaalf Spaanse vleesverwerkers een erkenning voor de export van de Mexicanen ontvangen. Het Spaanse ministerie van landbouw, Magrama, denkt binnen enkele maanden een volume van 100.000 ton per jaar te kunnen afzetten.

Importheffing te hoog

Van Dongen snapt het enthousiasme van de Spanjaarden, maar hij verwacht niet dat het zo’n vaart zal lopen. "Daarvoor moeten er nog te veel dingen worden geregeld. In de eerste plaats is de importheffing op Europees varkensvlees van 40% veel te hoog", zegt hij. Canada en de VS exporteren volgens het NAFTA akkoord heffingsvrij varkensvlees. "Daar kunnen de Spanjaarden niet tegen concurreren", zegt hij stellig.

"Het voordeel van Spanje is dat Mexico een vergelijkbare cultuur en eetpatroon heeft. Ik zie op korte termijn goede kansen voor de typische Spaanse varkensvleesproducten als ‘pata negra’, ‘iberico ham’ en ‘serrano ham’", vervolgt van Dongen. "Maar ik denk niet dat ze daarmee 100.000 ton per jaar gaan exporteren", maakt hij zijn twijfels duidelijk.

Nieuw Europees handelsakkoord

Wil Mexico een interessant exportland voor varkensvlees worden, dan moet er een nieuw Europees handelsakkoord worden gesloten met lagere importheffingen voor Europees varkensvlees, volgens van Dongen. Het kan nog wel één of twee jaar duren voor dat er ligt, denkt hij. De Europese Commissie is in gesprek met Mexico over een nieuw handelsakkoord. Mexico zal iets terug willen voor het verlagen van de importheffing op varkensvlees. "Bijvoorbeeld de export van citrusvruchten naar de EU", licht de COV-man toe.

Ondertussen zit de Nederlandse varkensvleessector niet stil en zijn verwerkers druk bezig met het verkrijgen van erkenningen voor Mexico. Zij verwachten dat er een nieuw handelsakkoord komt met een fors lagere importheffing. Ook de Nederlandse overheid spant zich in om toegang te krijgen tot de Mexicaanse markt. Van Dongen is niet bang voor de concurrentie van de VS en Canada. "Onze varkensvleeskwaliteit is beter geschikt voor de productie van worstjes dan die van hen", besluit hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.