Varkenshouderij

Achtergrond

Europese varkensmarkt rotsvast richting einde zomer

De varkensmarkt komt niet of nauwelijks in beweging. De Europese varkensprijzen maken een nieuwe zijwaartse beweging. In de biggenmarkt blijft druk bestaan door een iets ruimer aanbod.

De situatie in de varkensmarkt bleef de afgelopen weken vrijwel onveranderd en dat is deze week niet anders. De markt is in balans en dat resulteert in bijna heel Europa in stabiele varkensprijzen. Het aanbod is zeker niet ruim, maar door de vakantieperiode valt de vraag naar varkensvleesproducten tegen. Daardoor kunnen de varkensprijzen niet omhoog.

Duitse noteringen al lange tijd gelijk

In Duitsland staan de noteringen van slachterijen Tönnies en Vion Duitsland al 6 weken op €1,66 per kilo geslacht. Daarmee volgen de slachthuizen de Vereinigungspreis, want die staat ook al langere tijd op datzelfde niveau. De verwachting is dat ook deze week de leidende Duitse varkensprijzen niet zullen veranderen. De varkensprijs op de Teleporc-veiling zakte dinsdag weliswaar met 1 cent naar €1,71 per kilo, maar staat nog altijd 5 cent boven de Vereinigungspreis.

Het aanbod aan slachtrijpe varkens in Duitsland blijft hangen op hetzelfde niveau als in de voorbije weken. Een wezenlijke krimp of toename van dit aanbod wordt niet verwacht. Wel kan de afzet van varkensvleesproducten die geschikt zijn voor de barbecue een impuls krijgen. De weersvooruitzichten zijn goed en dat geeft vaak een stimulans aan de verkopen van varkensvlees.

Ook op Nederlandse markt geen veranderingen

In Nederland wijzigt de varkensmarkt maar nauwelijks in vergelijking met de voorgaande weken. De DCA Beursprijs voor vleesvarkens en de notering van Vion maakten al een pas op de plaats. Ook de varkensprijzen van Compaxo en Van Rooi zullen naar alle waarschijnlijkheid woensdag stabiel noteren. Pas als de vakantieperiodes zijn afgelopen en de industrie weer op volle toeren draait, lijkt er pas een duidelijke beweging te komen in de varkensmarkt.

Het aantal varkensslachtingen in Nederland blijft rond de 270.000 dieren per week schommelen, terwijl het slachtgewicht wel telkens iets oploopt in de laatste paar weken. Dat blijkt uit cijfers van rijksdienst RVO.nl. Het slachtgewicht ligt bovendien ruim boven het gewicht van de voorgaande jaren in deze weken. Waar het slachtgewicht vorig jaar tussen week 23 en 32 op gemiddeld 92,85 kilo lag, is dat dit jaar 93,65 kilo gemiddeld.

Biggenprijs stabiel

In de biggenmarkt blijft de situatie ongewijzigd. Het plaatsen van biggen middels de vaste koppelingen blijft goed doorlopen, terwijl vanuit de vrije markt toch wel wat negatieve signalen komen. Daar is sprake een stroeve handel. Het aanbod aan biggen is ruimer dan het aanbod en dat drukt de prijs.

De export naar Zuid-Europa ligt op z’n gat. In Spanje is de biggenprijs in iets meer dan een maand tijd met €9,50 gezakt naar €23,50 per big. Het opleggen van de duurdere biggen uit Nederland is daarom niet meer interessant. Naar Oost-Europa gaan wel biggen, maar de vleesvarkenshouders daar hebben wel problemen met het huidige prijsniveau. De Deense big is een stuk aantrekkelijker om op te leggen.

Ondanks de druk die ontstaat in de vrije markt blijft de DCA BestPigletPrice staan op €45,50 per big. In de Duitse markt komt de Nord-Westprijs voor biggen van 25 kilo opnieuw niet van de plek. Het is de vijfde week op rij dat deze notering stabiel blijft op €51,00 per big. Een jaar terug stond de Nord-Westprijs nog op €32,50 per big.

Meer informatie over de prijzen van biggen vindt u in Boerderij op Maat.

Of registreer je om te kunnen reageren.