Varkenshouderij

Achtergrond 1848 x bekeken

Europese varkensmarkt in vakantiemodus

De varkensmarkt bevindt zich in rustig vaarwater. In bijna heel Europa zijn stabiele prijzen te zien. Het aanbod is nog altijd niet ruim, maar door minder slachtcapaciteit blijft de markt in balans.

Stabiel. Zo kan de Europese varkensmarkt worden omschreven. Zeker in Noordwest-Europa komen de varkensprijzen niet van hun plek. De leidende Duitse varkensprijzen maken een pas op de plaats en noteringen in de omringende landen doen niet veel anders.

Dat de varkensmarkt in een doorgaans moeizame periode zonder al te veel problemen overeind blijft, is vooral te danken aan het krappe aanbod slachtrijpe vleesvarkens in Europa. De varkens die aangeboden worden, vinden vaak snel hun weg richting de slachthuizen. Zeker op de Duitse markt worden de slachtrijpe varkens vlot opgenomen door de slachterijen.

Afzet varkensvlees moeizaam

Toch blijft de afzet van varkensvleesproducten moeizaam, in de eerste plaats op de binnenlandse markt. Door het uitblijven van barbecueweer blijven de onderdelen die hiervoor bestemd zijn ruim voorradig. Daarnaast melden slachthuizen dat de afzet naar China nu toch wat minder is door concurrentie van goedkoop vlees uit de Verenigde Staten. Hierdoor blijft meer vlees over voor de Europese markt.

In de Europese varkensprijzenvergelijking van de Duitse varkenshouderijorganisatie ISN zijn veelal stabiele noteringen te zien. De Nederlandse varkensprijs loopt uit de pas. Deze zakt, naar aanleiding van de daling van de DCA Beursprijs, met 1,8 cent naar €1,491 per kilo. Alleen in Ierland wordt minder betaald. Varkensboeren in Italië krijgen volgens de organisatie zo’n €1,91 per kilo en zijn daarmee koploper.

Op de Duitse markt wordt woensdag opnieuw een stabiele varkensprijs verwacht. Zeker gezien de ontwikkelingen op de internetveiling Teleporc, waar de prijs opnieuw stabiel bleef op €1,73 per kilo, lijkt een nieuwe zijwaartse beweging in Duitsland logisch.

Biggenmarkt in balans

De biggenmarkt is al een aantal weken behoorlijk in balans, wat zich vertaalt in stabiele biggenprijzen. Ook deze week is dat niet anders. De DCA BestPigletPrice blijft staan op €46 per big en in de Duitse markt staat de Nord-Westprijs nog altijd op €51 per big. Voor de komende weken wordt weinig verandering voorspeld, al komt er wel wat druk op de markt.

De prijs voor het voer loopt iets op, terwijl ook de mestafzet duurder wordt. Toch loopt het plaatsen van biggen via de vaste koppelingen vlot door. Alleen op de vrije markt loopt de afzet van de dieren wat minder. Losse koppels biggen vinden maar moeizaam hun weg richting de stallen.

De export richting Zuid- en Oost-Europa blijft uiterst moeizaam. De concurrentie vanuit Denemarken blijft de Nederlandse biggen in bijvoorbeeld Polen voor de voeten lopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.