Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Duurzaam, rendabel voer zonder geïmporteerde soja

Pogingen om in Duitsland meer proteïnerijk voer van binnenlandse gewassen te produceren als alternatief voor importsoja zijn niet nieuw. Redelijk uniek is wel dat de hele varkensvleesketen gaat proberen om zich te bevrijden van de import van soja. Dat is het geval in Meckelenburg-Voor-Pommeren.

In deze deelstaat is een project van start gegaan met de titel 'Inheemse peulvruchten in de varkensvoedering'. Duurzaamheid, regionale herkomst en rendement moeten daarbij opgaan in een hogere eenheid.

Partners in de varkenshouderij en voer- en vleessector in het noordoosten van Duitsland bundelen de krachten in een poging om los te komen van de import van soja. Deze eiwitrijke voedergrondstof moet worden vervangen door binnenlandse proteïnerijke gewassen, zonder dat dit afbreuk doet aan de productiviteit en vleeskwaliteit. Het landbouwministerie van de deelstaat Meckelenburg-Voor-Pommeren verleent financiële steun aan het tweejarige project.

Slecht imago importsoja

Importsoja staat er qua imago slecht voor en doet daarmee ook afbreuk aan het imago van varkensvlees. De geïmporteerde en tot dusver onmisbare soja is vooral afkomstig uit Zuid-Amerika. De teeltomstandigheden voldoen in veel gevallen niet aan de Europese standaards en het zaadgoed is transgeen, wat in Europa ook met argusogen wordt bekeken. Bovendien gaat de teelt vaak ten koste van de tropische regenwouden, aldus de overheersende opvatting over deze grondstof. Allemaal bekende redenen om van de 'importsojaverslaving' af te raken.

Regionaal voedsel

Een bijkomende reden voor de partners in Meckelenburg-Voor-Pommeren is de groeiende vraag naar regionaal geproduceerd voedsel. Vlees van varkens uit de regio is leuk, maar nog leuker wordt het voor de consument als de varkens ook zijn gemest met regionaal geteeld voer. In het project ‘Einheimische Leguminosen in der Schweinefütterung’ zal worden ingezet op primair lupine. Meckelenburg-Voor-Pommeren heeft sinds vorig jaar een lupinenetwerk dat opgezet is om de proteïnevoerstrategie van de bondsregering in Berlijn uit te voeren. Ook ‘Berlijn’ wil minder sojaimport en meer binnenlands eiwitrijk voer.

Regionaal geteelde lupine moet soja vervangen in het project 'Einheimische Leguminosen in der Schweinefütterung'.</p>
<p><em>Foto: Lex Aalders</em>
Regionaal geteelde lupine moet soja vervangen in het project 'Einheimische Leguminosen in der Schweinefütterung'.

Foto: Lex Aalders

Partners

De partners in kwestie zijn in Meckelenburg-Voor-Pommeren onder meer varkensfokkerijbedrijf Hybridschweinezuchtverband Nord/Ost, mengvoerfabrikant Fugema en vleeswarenfabrikant Ludwigsluster Fleisch- und Wurstspezialitäten. Medewerking wordt verleend door de landbouwonderzoeksinstelling van Meckelenburg-Voor-Pommeren, de Landesforschungsanstalt für Landwirtschaft und Fischerei, dat tevens de coördinator is van het lupinenetwerk.

Waar het de komende twee jaar op aankomt is om de juiste formules voor de samenstelling van sojavrij voer te vinden. Voorwaarde is behalve behoud van kwaliteit en productiviteit dat in alle schakels van de productie rendement kan worden gehaald. Het project omvat daarom ook een economische beoordeling van de resultaten. De financiële steun van de deelstaat komt deels uit de Europese plattelandsbevorderingsmiddelen. Officieel draait het project daarom onder de vlag van de EU, en wel van het innovatieprogramma, het Europese Innovatiepartnerschap voor agrarische productiviteit en duurzaamheid (EIP-AGRI).

Eén reactie

  • agratax(1)

    Naast boven genoemde items betekent import van soja tevens import van Fosfaat het element waar we via de mest ni net een te veel aan hebben. Europese peulvruchten kunnen deze mest weer gebruiken zodat de kringloop eenvoudiger sluitend te maken is.

Of registreer je om te kunnen reageren.