Varkenshouderij

Achtergrond 1839 x bekeken

Denen waarborgen welzijnssterren varkensvlees

De Deense overheid komt met een nieuw welzijnslabel met 3 sterren voor varkensvlees. 1 ster is goed, 2 sterren is beter en 3 is top. Het parlement keurde het systeem dit voorjaar goed.

De Deense consument kan over een jaar op basis van een sterrensysteem kiezen hoeveel hij of zij bereid is te betalen voor het welzijnsniveau in de varkenshouderij. Het systeem is opgezet door het landbouwministerie, de gezamenlijke dierenbeschermingsorganisaties, landbouwfederatie LF, vleesconcern Danish Crown, een grote landelijke slagerijorganisatie en vier upermarkten, waaronder Aldi en Lidl.

Sterrensysteem is eenvoudig van opzet

De overheid gaat de ‘inhoud’ achter de sterren waarborgen, in dit geval de veterinaire en voedselautoriteit. Dat verhoogt de geloofwaardigheid van het systeem aanzienlijk. Het parlementaire akkoord over de zaak werd eerder dit jaar bereikt.

Logo’s waarop de kwaliteit van een product met 1 of meer sterren worden aangegeven, blinken uit door hun eenvoud. Denk aan de sterren van hotels. In het geval van het etiket op de vleesverpakkingen is 3 sterren het hoogste niveau. Maar ook 1 ster betekent al dat het welzijnsniveau verder gaat dan de wettelijke eisen.

Zeugen met vrije uitloop op een Deens varkensbedrijf.</p>
<p><em>Foto: Henk Riswick</em>
Zeugen met vrije uitloop op een Deens varkensbedrijf.

Foto: Henk Riswick

Voorwaarden om voor sterren in aanmerking te komen

Om voor 1 ster in aanmerking te komen wordt de staart van het varken niet gecoupeerd en is er in de stal stro om in te wroeten en om een nest mee te bouwen. Verder hebben de zeugen in alle productiefases bewegingsvrijheid (behalve de eerste 4 dagen na werpen) en is de transporttijd naar de slachterij maximaal 8 uur. Dat is in Denemarken niet zo’n kunst, gezien de beperkte afstanden. Buitenlandse vleesaanbieders kunnen ook meedoen aan het systeem, maar die zullen mogelijk struikelen over de transporttijd.

Voor 2 sterren komt erbij dat de ruimte per dier 30% meer is dan de wettelijke norm. Dit terwijl biggen pas na 28 dagen worden gespeend.
Voor 3 sterren komen alleen scharrelvarkenshouders in aanmerking. De ruimte per dier is rond de 100% hoger dan standaard en er is sprake van buitenuitloop voor zowel zeugen als vleesvarkens. Vlees met 3 sterren is nu al op de markt, zij het nog zonder het nieuwe logo. Nieuw is alleen het vlees met 1 tot 2 sterren.

Consument betaalt tot 20% meer

De verwachting is dat dit tussen de 15% en 20% meer gaat kosten dan het vlees dat alleen aan de wettelijke welzijnseisen voldoet. Dat het nog zeker een jaar zal duren voordat het systeem in de deelnemende supermarkten wordt gelanceerd, komt omdat de varkenshouders tijd nodig hebben te investeren in de te nemen maatregelen.

De hamvraag blijft natuurlijk of de consument straks toch voor de laagste prijs blijft kiezen. Volgens marktonderzoek zeggen 8 op de 10 Deense consumenten dat ze meer willen betalen voor een hoger dierenwelzijnsniveau. Landbouwbewindsman Esben Lunde Larsen is niet bang dat het op een fiasco uitdraait. "De consumenten die meer willen betalen, krijgen de mogelijkheid om te kiezen voor gegarandeerd meer dierenwelzijn. Maar niet alle consumenten kúnnen meer betalen", erkent hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.