Varkenshouderij

Achtergrond

Denen gaan met sterren varkensvlees waarborgen

De Deense overheid komt met een nieuw welzijnslabel met drie sterren voor varkensvlees. Eén ster is goed, twee sterren is beter en drie sterren is top. Het parlement keurde het systeem dit voorjaar goed.

De Deense consument kan over een jaar op basis van een sterrensysteem kiezen hoeveel hij of zij bereid is te betalen voor het welzijnsniveau in de varkenshouderij. Het systeem is opgezet door het landbouwministerie, de gezamenlijke dierenbeschermingsorganisaties, landbouwfederatie LF, vleesconcern Danish Crown, een grote, landelijke slagerijorganisatie en 4 supermarkten, waaronder Aldi en Lidl.

De 'inhoud' achter de sterren zal worden gewaarborgd door de overheid, in dit geval de veterinaire en voedselautoriteit. Dat verhoogt de geloofwaardigheid van het systeem aanzienlijk. Het parlementaire akkoord over de zaak werd eerder dit jaar bereikt.

Sterren van hotels

Logo's waarop de kwaliteit van een product met 1 of meer sterren wordt aangegeven, blinken uit door hun eenvoud. Denk aan de sterren van hotels. In het geval van het etiket op de vleesverpakkingen is drie sterren het hoogste niveau. Maar ook 1 ster betekent al dat het welzijnsniveau verder gaat dan de wettelijke eisen. Om voor 1 ster in aanmerking te komen wordt de staart niet gecoupeerd en is er in de stal stro om in te wroeten en om een nest mee te bouwen. Verder hebben de zeugen in alle productiefases bewegingsvrijheid (behalve de eerste 4 dagen na werpen) en is de transporttijd naar de slachterij maximaal 8 uur. Dat is in Denemarken niet zo'n kunst, gezien de beperkte afstanden. Buitenlandse vleesaanbieders kunnen ook meedoen aan het systeem, maar die zullen hier mogelijk over struikelen.

De hamvraag blijft natuurlijk of de consument straks niet toch in meerderheid voor de laagste prijs blijft kiezen.

Ruimte 30% boven wettelijke norm

Voor twee sterren komt er bij dat de ruimte per dier 30% meer is dan de wettelijke norm, terwijl biggen pas na 28 dagen worden gespeend. Voor drie sterren komen alleen scharrelvarkenshouders in aanmerking. De ruimte per dier is rond de 100% hoger dan standaard en er is sprake van buitenuitloop voor zowel zeugen als vleesvarkens. Driesterrenvlees is nu al op de markt, zij het nog zonder het nieuwe logo. Nieuw is alleen het vlees met één tot twee sterren. De verwachting is dat dit tussen de 15 en 20% meer zal gaan kosten dan het vlees dat alleen aan de wettelijke welzijnseisen voldoet. Dat het nog zeker een klein jaar zal duren voordat het vlees in de supermarkt ligt, komt omdat de varkenshouders tijd nodig hebben voor het nemen van maatregelen.

De hamvraag blijft natuurlijk of de consument straks niet toch in meerderheid voor de laagste prijs blijft kiezen. Acht op de tien Deense consumenten zegt volgens marktonderzoek meer te willen betalen voor een hoger dierenwelzijnsniveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.