Varkenshouderij

Achtergrond

Britse veehouderij pakt Brexit gezamenlijk aan

Britse veehouders slaan de handen ineen in de aanloop naar de Brexit. De gevolgen voor Nederlandse varkensvleesexport zijn nog niet duidelijk.

"Het is belangrijk dat we bij de Brexit als landbouwsector één geluid presenteren aan de regering. Tegelijkertijd blijven we vechten voor de specifieke varkenshouderijbelangen, zoals goede handelsovereenkomsten, marktregulering, goed personeel en ondersteunende subsidies." Dat zegt Lizzie Wilson, beleidsmedewerker bij de National Pig Association, naar aanleiding van een bijeenkomst met vrijwel alle Britse veehouderijorganisaties over de Brexit. "Dit was een belangrijke stap, er staat veel op het spel", aldus Wilson.

Tot de deelnemende organisaties behoren de bond van pachtboeren Tenant Farmers Association, de National Sheep Association, de organisatie van veeveilingen Livestock Auctioneers Association en de Farmers Unions van Wales en Schotland.

Een middel wordt uitgesneden en verwerkt tot bacon voor de Engelse markt.</p>
<p><em>Foto: Robin Britstra</em>
Een middel wordt uitgesneden en verwerkt tot bacon voor de Engelse markt.

Foto: Robin Britstra

Directeur van de veilingenbond Chris Dodds: "We overleggen regelmatig over de handel, de steun voor boeren en de toekomstige regulering. Handel is het belangrijkste vanwege de export naar de EU en de import van met name varkensvlees. De eigen Britse steunregeling voor de boeren wordt waarschijnlijk anders dan het Europese beleid. Wij willen dat onze stem gehoord wordt bij alle beslissingen die de komende tijd genomen worden."

EU van groot belang voor Britse varkenssector

De Europese Unie is voor de varkenssector van doorslaggevend belang, in ieder geval nu Groot-Brittannië nog deel uitmaakt van de EU. In de eerste vijf maanden van dit jaar exporteerden de Britten 85.585 ton varkensvlees, 17% meer dan in dezelfde periode in 2015. Daarvan ging 53.200 ton (62%) naar EU-landen. Vorig jaar ging 71% van de Britse export naar de EU. In 2014 was dat bijna 75%. De terugloop komt door de groeiende export naar China. Het volume in de eerste vijf maanden van dit jaar verdubbelde bijna tot ruim 17.000 ton ten opzichte van dezelfde periode in 2014.

Denemarken grootste leverancier

De Britse import van varkensvlees uit de EU blijft constant op een niveau van 350.000 ton in de eerste vijf maanden van 2016. Denemarken is de grootste leverancier met rond de 50.000 ton, 15.000 ton meer dan vorig jaar. De invoer uit Nederland daalde met 2.500 ton naar ruim 19.000 ton. De Brexit heeft dus ook gevolgen voor de Nederlandse en Deense varkenssector.

Of registreer je om te kunnen reageren.