Varkenshouderij

Achtergrond

Braziliaanse varkenshouders luiden de noodklok

De huidige economische crisis treft de sector direct en de varkenshouderij gaat door de diepste crisis in haar geschiedenis.

Volgens de Braziliaanse associatie van varkenshouders (ABCS) dreigt een flink deel van de sector failliet te gaan door de grote verliezen die worden gemaakt. Uit een onderzoek van ABCS blijkt dat de producent €25 verlies lijdt per verkocht vleesvarken. Meerdere bedrijven zijn hierdoor al gestopt.

Diervoeders grootste kostenpost

Het grootste probleem wordt veroorzaakt door de kosten voor diervoeders. Dit bestaat voor de helft uit mais en de kosten daarvoor zijn het afgelopen jaar met niet minder dan 70% gestegen. Deze stijging komt voor een deel door de grote export door de gunstige wisselkoers en voor een ander deel door de tegenvallende maisproductie. Hierdoor liggen de productiekosten veel hoger dan de opbrengsten.

Nog nooit zo lage prijs voor levende varkens

De prijs voor mais en soja-schroot zijn sinds 2011 niet meer zo hoog geweest, terwijl de prijs voor levende varkens en karkassen sinds 2013 niet meer zo laag is geweest. De productiekosten liggen momenteel gemiddeld rond €1,21 per kilo levend gewicht. De gemiddelde prijs voor varkens afgeleverd aan het slachthuis bedroeg vorige week in São Paulo €0,99 per kilo levend gewicht. Bijna 15% minder dan het gemiddelde in juni. Bij de groothandel in São Paulo deden karkassen gemiddeld €1,57 per kilo, een daling van 12% in vergelijking met de maand ervoor.

Een Braziliaans varkensbedrijf omringd door een flink areaal graan. <em>Foto: Guus ten Hove</em>
Een Braziliaans varkensbedrijf omringd door een flink areaal graan. Foto: Guus ten Hove

Onafhankelijke varkenshouders zijn het haasje

Vooral de onafhankelijke varkenshouders die geen toegang hebben tot gunstige leningen, zijn de dupe van de huidige crisis. Varkenshouders die geïntegreerd zijn met grote vleesverwerkers als Brasil Foods (BRF) en JBS, hebben hier minder last van. ABCS heeft dit jaar op grote schaal reclame gemaakt voor het consumeren van varkensvlees. Het succes van deze campagne viel echter al snel weer weg na afloop van de campagne en het verminderde variatie in het aanbod door de slachterijen.

Vleesconsumptie gedaald, export gestegen

Door de economische crisis is de nationale consumptie van vlees sterk afgenomen. De export is wel gestegen en dit helpt om de verliezen in de sector te verminderen.

In de eerste helft van dit jaar bedroeg de export van varkensvlees 353,3 duizend ton, een stijging van bijna 55% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Alleen al in juni werd meer dan 61.000 ton geëxporteerd. De opbrengst steeg met 15% naar €570 miljoen. Voor het hele jaar wordt een toename van de export met 30% verwacht met een volume van 710.000 ton.

Voor het tweede halfjaar wordt vooral een toename van de export naar Rusland verwacht. Met 12.000 ton in juni was China de tweede grootste importeur en streefde zelfs Hongkong voorbij.

Of registreer je om te kunnen reageren.