Varkenshouderij

Achtergrond

Varkensmarkt neigt naar pas op de plaats

De rek lijkt er even uit in de varkensmarkt. Het aanbod aan slachtrijpe varkens blijft krap, maar door moeizame vleesverkopen kunnen de varkensprijzen niet verder omhoog. Slachterijen stribbelen tegen.

De forse prijsstijgingen van de afgelopen weken in de varkensmarkt lijken nu toch een plafond te bereiken. Zowel in Nederland als Duitsland zien slachterijen dat ze de hogere inkoopsprijzen niet een-op-een kunnen vertalen in de vleeshandel. Een krap aanbod aan slachtrijpe varkens zorgt er echter voor dat de varkensprijzen niet naar beneden hoeven.

Hogere varkensprijs moeilijk terug te verdienen

Het uitblijven van écht zomers weer zorgt ervoor dat de retail rustig is qua bestellingen. Dat het weer in de loop van de week beter wordt zal dan ook zorgen voor een kleine toename in bestellingen, maar significante verschillen zullen nauwelijks merkbaar zijn. Bovendien blijft het voor slachterijen moeilijk om de prijsstijgingen van de varkensmarkt terug te halen uit de vleesverkopen. Mocht de vraag naar verse varkensvleesproducten toenemen, is het dus nog maar de vraag of dit ook voor hogere prijzen wordt verkocht.

Vion meldt dat het naast de moeizame afzet op de Europese markt ook ziet dat de vraag vanuit China wat terugloopt. Vanuit de Verenigde Staten wordt ook veel varkensvlees aangeboden en in verhouding met het Europese vlees zijn deze producten goedkoper. De Chinezen kiezen vaker voor het Amerikaanse vlees. Vion meldt dat het afsluiten van nieuwe contracten op de Chinese markt moeizaam is. Zeker tegen het huidige, hogere prijsniveau.

Krapte bepaalt markt

Toch zag Vion maandag ruimte om de varkensprijs te verhogen met 1 cent naar €1,63 per kilo geslacht gewicht. De prijsstijging is mogelijk omdat het aanbod aan slachtrijpe varkens zeer krap is. Die krapte bepaalt momenteel de markt en de verwachting is dat dit voorlopig nog aanhoudt. De ruimte om te stijgen is door de tegenvallende verkopen een stuk kleiner geworden, maar vanwege het krappe aanbod lijkt ook een daling van de varkensprijs niet in aantocht.

Dat beeld schetst ook de Europese varkensprijzenvergelijking van de Duitse varkenshouderijorganisatie ISN. Daarin zijn vrijwel alleen stijgende noteringen te zien. Alleen in Nederland (stabiel) en Groot-Brittannië (-1 cent) gaat de varkensprijs niet omhoog. Nederlandse varkenshouders krijgen volgens ISN nu €1,491 per kilo. Spaanse varkenshouders worden met €1,721 per kilo het beste betaald in Europa.

Iets meer weerstand in biggenmarkt

De recente prijsstijgingen in de varkensmarkt hebben ervoor gezorgd dat ook de biggenprijzen een stijgende lijn te pakken hebben. Toch lijkt er nu wat weerstand te komen tegen een verdere verhoging van de biggenprijzen. Handelaren merken dat vleesvarkenshouders niet meer zo happig zijn om biggen op te leggen.

De export naar bestemmingen als Zuid- en Oost-Europa blijft moeizaam. Naar Duitsland gaan nog wel flink wat biggen, maar dat zijn voornamelijk vaste koppelingen. Kleinere koppels biggen buiten de vaste koppelingen zijn moeilijker te plaatsen. Het aanbod aan biggen neemt in vergelijking met de afgelopen weken ook wat toe.

De verandering in de marktsituatie zorgt voor een stabilisering van de DCA BestPigletPrice. Deze notering blijft staan op €45,50 per big. In de Duitse markt ging de Nord-Westprijs voor biggen van 25 kilo nog wel met een euro omhoog naar €50 per big. Toch lijkt ook in de Duitse biggenhandel een verdere stijging van de prijs niet aan de orde.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links: 
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.