Varkenshouderij

Achtergrond 3809 x bekeken 2 reacties

Varkensmarkt maakt zijwaartse beweging

De Duitse varkensprijzen hebben woensdagmiddag 13 juli een pas op de plaats gemaakt. De Vereinigungspreis en de noteringen van slachthuizen Tönnies en Vion GmbH bleven staan op €1,66 per kilo geslacht gewicht.

Daarmee komt voorlopig een einde aan de opmars van de Duitse varkensprijzen.

Het krappe aanbod zorgt in Duitsland nog altijd voor een vriendelijke varkensmarkt. Toch kwam vanuit de grote slachtondernemingen zoveel weerstand op een hogere varkensprijs dat stabiel werd genoteerd. Dat het aanbod krap is, blijkt ook uit de slachtcijfers van het Duitse landbouwministerie. In week 27 werden 936.683 varkens aan de haken gehangen. Het slachtgewicht kwam uit op 95,3 kilo.

Moeizame vleeshandel

Tegenover het krappe aanbod aan slachtrijpe vleesvarkens staat een moeizame vleeshandel. Met name binnen Europa is de afzet van varkensvleesproducten erg moeilijk. Vion GmbH en Tönnies zijn om die reden dan ook tegen een verdere verhoging van de varkensprijs, meldt de Duitse varkenshouderijorganisatie ISN. Zeker nu de vakanties voor de deur staan zal de consumptie wat afzwakken. Door het uitblijven van barbecueweer lopen ook de verkopen van grillproducten nog altijd moeizaam.

Ook in de Nederlandse markt maken de varkensprijzen deze week een zijwaartse beweging. Maandag 11 juli liet Vion zijn notering als ongewijzigd op €1,63 per kilo. Woensdag 13 juli volgde Compaxo deze ontwikkeling ook en daarmee blijft de slachterij uit Zevenaar staan op €1,61 per kilo. Van Rooi Meat verhoogde met 1 cent naar €1,61 per kilo, na een stabiele notering van vorige week. Daarmee loopt het concern uit Helmond weer gelijk met Compaxo.

Net als hun Duitse collega’s hebben ook de Nederlandse slachthuizen moeite om de recente verhoging van de varkensprijzen terug te halen uit de vleeshandel. Het krappe aanbod zorgde in de voorbije weken nog voor een stijging van de prijzen, maar het plafond lijkt nu bereikt in de Nederlandse markt.

Prognose: stabiele varkensprijs.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Laatste reacties

  • chila

    De ketting is zo sterk als de zwakste schakel.

  • slutter

    Er zijn net te weinig varkens om de prijs te laten duikelen,..........houwen zo...

Of registreer je om te kunnen reageren.