Varkenshouderij

Achtergrond 2240 x bekeken

Varkensmarkt bereikt plafond en neigt naar stabiele prijzen

Een stevige pas op de plaats. De varkensmarkt stabiliseert en dat is voorlopig even het hoogst haalbare.

Het is even over met de stijgende varkensprijzen. Vorige week stabiliseerden de Duitse varkensprijzen al op €1,66 per kilo geslacht gewicht en het lijkt erop dat de noteringen ook deze week een zijwaartse beweging gaan maken. Vorig jaar zakte de Vereinigungspreis in dezelfde week nog 2 cent naar €1,40 per kilo om op gelijke hoogte te komen met de noteringen van de slachterijen.

Krap aanbod voldoende in rustige periode

In Nederland stuwde het krappe aanbod aan slachtrijpe varkens de varkensprijzen in de voorbije weken. Nu het aanbod licht toeneemt zeggen slachterijen: 'tot hier, en niet verder'. Vanwege de vakantieperiode wordt er minder geslacht. Handelaren geven aan dat verschillende slachthuizen voldoende varkens hebben voor de huidige slachtprogramma’s. Dat zet de markt toch licht onder druk.

Een stabiele prijs lijkt voorlopig het hoogste haalbare in de Nederlandse markt. Vanwege het begin van de vakanties in verschillende regio’s loopt de consumptie wat terug. Vion hield de prijs maandag al gelijk op €1,63 per kilo en de verwachting is dat de noteringen van Van Rooi en Compaxo woensdag ook een pas op de plaats zullen maken. Een stabiele notering lijkt ook voor de komende weken het hoogst haalbare.

Stabiele markt Duitsland

In de Duitse markt liggen vraag en aanbod vrijwel in balans. Na de stabiele noteringen van vorige week leefde even de angst dat de prijzen wel eens een daling zouden kunnen laten zien. De markt stabiliseert echter en door het betere weer leeft de hoop dat de verkoop van verse varkensvleesproducten een kleine impuls krijgt. De export blijft nog altijd een belangrijk onderdeel in de vleesafzet. China blijft veel vlees afnemen uit Europa.

Dat de markt voorlopig even een zijwaartse beweging maakt, is ook terug te zien in de ontwikkelingen op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs. De Teleporc-prijs stabiliseerde dinsdagmiddag op €1,71 per kilo. Daarmee staat de prijs nu 5 cent boven de Vereinigungspreis en de noteringen van de slachterijen Tönnies en Vion Duitsland. Dat wijst op een stabiele notering van de belangrijke Duitse varkensprijzen.

Stijgende prijzen in Zuid-Europa

Waar in Noordwest-Europa de varkensprijzen even een pas op de plaats moeten maken, stijgen de noteringen in Zuid-Europa gewoon door. In Spanje lopen de slachtgewichten, mede door het warme weer, verder terug en daardoor kunnen de prijzen omhoog. Volgens de varkensprijsvergelijking van ISN krijgen Spaanse varkenshouders nu €1,749 per kilo. Alleen de varkensprijs in Italië komt met €1,743 per kilo in de buurt. Volgens ISN krijgen Nederlandse vleesvarkenshouders nu €1,509 per kilo. Alleen Ierse varkenshouders krijgen minder voor hun varkens.

Of registreer je om te kunnen reageren.