Varkenshouderij

Achtergrond

Prijsstijging varkensbrok blijft beperkt

De prijs voor varkensbrok zal niet veel verder stijgen. Dat verwacht veevoedersadviesbureau Stigevo.

In juni kwam de prijs uit op €22,85 per 100 kilo. Stigevo verwacht dat de prijs oploopt naar €23,50 in oktober.

Voor de varkensbrok zijn vooral de granen doorslaggevend voor de kostprijs van het voer. Gezien de vooruitzichten voor de Argentijnse en Australische tarweoogst, kan gedurende september tot en met april een ruim aanbod van alle granen worden verwacht, tegen niet al te hoge prijzen.

Grondstoffenmarkt in rustiger vaarwater

De grondstoffenmarkt lijkt in rustiger vaarwater te komen, nu de ramingen van de oogsten wereldwijd de afgelopen weken geleidelijk aan omhoog gaan. Er wordt binnen de EU een bovengemiddelde graanoogst verwacht, terwijl er in Canada en de vroegere Sovjet-Unie grote oogsten van het land kunnen komen.

De tarweoogst in de Verenigde Staten valt dit jaar reuze mee, terwijl er op papier ook goede oogsten van mais en sojabonen worden verwacht, hoewel hier het weer nog een behoorlijke invloed kan hebben. Daarmee wordt het effect van de relatief hoge eiwitprijzen grotendeels gecompenseerd.

Met gunstig weer kunnen de grondstoffenprijzen op termijn zeker nog dalen. Dat zorgt voor een zekere limiet bij eventuele prijsstijgingen van de varkensbrok op korte termijn.

Prognose: lichte stijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.