Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Opnieuw pas op de plaats in de varkensmarkt

Een prijsstijging is voorlopig niet aan de orde in de varkensmarkt. Het aanbod blijft weliswaar op een gelijk niveau, maar de slachthuizen verwerken vanwege de vakantieperiode minder dieren.

Dat zorgt voor een stabilisering van de varkensprijzen in Duitsland. De noteringen van Tönnies en Vion blijven, evenals de Vereinigungspreis, gelijk aan vorige week: €1,66 per kilo geslacht gewicht. In Nederland staat de prijs iets onder druk.

In de Duitse markt is sprake van een stabiele situatie. Het aanbod aan slachtrijpe varkens is zeker niet ruim in Duitsland. Verschillende slachterijen schroeven de productie echter wat terug vanwege de vakantieperiode. Daardoor zijn vraag en aanbod behoorlijk in balans. Varkenshouderijorganisatie ISN verwacht dat door het warme weer het aanbod bovendien nog iets krapper uit zal vallen in de komende dagen.

Vanuit de Duitse vleeshandel komen echter wisselende geluiden. De afzet op de binnenlandse markt blijft moeizaam, al krijgt de verkoop van barbecueproducten wel een kleine impuls door het warme weer. De export richting Zuidoost-Azië blijft zeer vlot. In de eerste vijf maanden was vooral China een heel belangrijke afzetmarkt voor de Europese varkensslachterijen. Van januari tot en met mei ging 765.178 ton Europees varkensvlees naar China, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Nederlandse noteringen stabiel

Door die vlotte export en het krappe aanbod aan slachtrijpe vleesvarkens konden ook de noteringen van de Nederlandse slachterijen in de voorbije weken flink omhoog. Deze komen nu echter niet van hun plek. Vion noteerde maandag 18 juli al stabiel op €1,63 per kilo. Van Rooi en Compaxo houden de prijs gelijk en hanteren nog steeds €1,61 per kilo.

Meer slachtrijpe varkens, minder slachtingen

Het aanbod aan slachtrijpe varkens neemt wat toe in de Nederlandse markt. Daarnaast hangen de slachthuizen minder varkens aan de haken. Handelaren melden dat slachterijen in sommige gevallen tegenstribbelen bij het huidige prijsniveau. Mochten het aanbod groter uitvallen in de komende weken, dan zou de prijs maar zo iets kunnen dalen.

Warm weer zorgt voor betere afzet

De afzet van varkensvleesproducten op de Nederlandse markt loopt wat beter vanwege het warme weer. De verkopen van barbecueproducten krijgen ook hier een impuls. De afzet richting de binnen- en buitenlandse vleesverwerkende industrie is wat stroever. Door vakanties wordt minder geproduceerd, waardoor ook de vraag naar varkensvlees wat minder is. Slachterijen melden dat het afsluiten van nieuwe contracten in bijvoorbeeld China moeilijk is.

Druk op varkensprijs

Door het toenemende aanbod komt er nu toch wat druk op de Nederlandse varkensprijzen. Een stabiele notering lijkt volgende week het hoogst haalbare.

Prognose: lichte prijsdruk.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Laatste reacties

  • mali

    vakantietijd, niemand zal klagen over pas op de plaats......ik kan me wel andere zomers herrineren.......

  • krulsaart

    Zolang Duitsland vraagt is er niks aan de hand!

Of registreer je om te kunnen reageren.