Varkenshouderij

Achtergrond

Ook Britse varkenssector mikt vooral op China

Door Brexit verslechtert de exportpositie van de Britse varkenshouderij. Export naar China en andere Aziatische landen kan de pijn grotendeels verzachten. De koersdaling van de pond helpt hierbij.

De Britse vleessector kan de gevolgen van Groot-Brittannië die de Europese Unie verlaat (Brexit) voor een flink deel opvangen door in te spelen op de groeiende vraag naar vlees in Azië. Uitstekende diplomatieke relaties met China en een toenemende vraag naar vlees in India, Indonesië, Zuid-Korea en Maleisië biedt kansen voor nieuwe afzetmarkten voor Groot-Brittannië.

China biedt potentieel

Dat betoogt Jean-Pierre Garnier, hoofd van de exportafdeling van het Britse varkensschap. Hij wijst er op dat China inmiddels de grootste exportmarkt voor Brits vlees is. Vorig jaar namen de Chinezen 54.500 ton af met een waarde van €51 miljoen, aanzienlijk meer dan de €36 miljoen die naar Duitsland ging of de bijna €15 miljoen euro aan vlees die ons land afnam. "We moeten ook andere groeimarkten in Azië verder bewerken, maar China biedt een enorm potentieel", denkt Garnier.

Exportoverzicht

De groei geldt ook voor varkensvlees, zo blijkt uit het laatste exportoverzicht van AHDB Pork. In de eerste vier maanden van dit jaar voerde Groot-Brittannië 71.350 ton varkensvlees uit. Dat is 18.000 ton of 18% meer dan in dezelfde periode in 2015 en 24% meer dan in 2014. Het lijkt dat de daling van de koers van het Britse pond, die al is ingezet voor de Brexit, zijn vruchten afwerpt. De invoer van varkensvlees en producten in dezelfde periode daalde met 3% naar 274.700 ton.

China was in de eerste vier maanden van 2016 de grootste afnemer van Brits varkensvlees.</p>
<p><em>Foto: ANP</em>
China was in de eerste vier maanden van 2016 de grootste afnemer van Brits varkensvlees.

Foto: ANP

China was de grootste afnemer van varkensvlees in de eerste vier maanden van dit jaar met 13.582 ton. Daarnaast kochten de Chinezen ruim 12.000 ton aan delen die op de thuismarkt en in Europa lastig zijn af te zetten. Voor beide categorieën is de export naar China daarmee in twee jaar tijd verdubbeld. Hongkong nam 4.250 ton varkensvlees en bijna 6.000 lastig af te zetten delen af. Daarnaast nam de Filipijnen in deze periode 1.400 ton van deze delen af. Dat is een verdrievoudiging in twee jaar tijd.

Chinezen bezoeken Britse varkensbedrijven

Om de handel naar China verder te ondersteunen, heeft de National Pig Association samen met AHDB Pork een groep Chinese varkenshouders en dierenartsen uitgenodigd. De delegatie bracht onder meer een bezoek aan Grayingham Grange, de boerderij van Meryl Ward, voorzitter van het schap. "De Chinezen toonden vooral veel interesse in groepshuisvesting van zeugen. In China staan alle zeugen nog in boxen", aldus Ward.

Of registreer je om te kunnen reageren.