Varkenshouderij

Achtergrond 2423 x bekeken

Nederlandse varkensprijs daalt, Duitse prijs stabiel

De Nederlandse varkensmarkt staat onder druk. Van Rooi en Compaxo hebben woensdag beiden hun varkensprijs met 2 cent verlaagd. Daarmee komen de slachterijen nu uit op €1,59 per kilo. Maandag was er al de prijsverlaging van 2 cent naar €1,61 per kilo geslacht gewicht bij Vion.

Het is voor de Nederlandse slachthuizen moeilijk om de verhogingen van de varkensprijzen terug te halen uit de vleeshandel. Door het begin van de vakantieperiode is de consumptie wat minder, terwijl het aanbod ten opzichte van de slachtprogramma’s zeker niet krap is. Door een iets mindere afzet richting derde landen blijven bovendien vleesdelen over op de Europese markt.

Duitse prijzen stabiliseren bij krap aanbod

De Duitse varkensprijzen zijn woensdagmiddag stabiel gebleven. Zowel de Vereinigungspreis als de noteringen van slachterijen Tönnies en Vion bleven staan op €1,66 per kilo. Het is de derde week op rij dat de belangrijkste varkensprijzen een pas op de plaats maken. Het verschil met exact een jaar terug is nog altijd 26 cent per kilo.

De Duitse varkensmarkt stabiliseert op het huidige niveau. Het aanbod aan slachtrijpe varkens wordt vlot opgenomen door de Duitse slachterijen. Reden om de prijzen naar beneden toe bij te stellen zijn, in tegenstelling tot in de Nederlandse markt, niet of nauwelijks aanwezig. Het aanbod blijft aan de krappe kant.

Iets lager slachtgewicht in Duitsland

In week 29 werden in totaal 963.448 varkens aan de haken gehangen door de Duitse slachters. Dat zijn weliswaar wat meer dieren dan een week eerder, maar het slachtgewicht zakte naar gemiddeld 95,2 kilo. Dat er minder varkens worden verwerkt dan in reguliere weken, komt vooral door de vakantieperiode. In die weken is het aanbod slachtrijpe varkens altijd wat krapper.

Hoewel de varkensprijzen onveranderd op €1,66 per kilo blijven staan, komen hier en daar wel wat negatieve berichten uit de vleeshandel. Die zou wat beter kunnen, maar gezien het feit dat de vakantieperiode is begonnen, is het ook niet gek dat er wat minder varkensvleesproducten worden verkocht. De afzet naar derde landen blijft vlot doorlopen.

De verwachting is dat ook in de komende weken de varkensprijzen in Duitsland niet van hun plek komen. Ook vorig jaar bleven de belangrijke Duitse varkensprijzen overeind tijdens de vakantieperiode.

Prognose: Nederlandse markt instabiel, Duitse prijzen stabiel

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:

Varkensprijs Tönnies

Varkensprijs Van Rooi Meat

Of registreer je om te kunnen reageren.