Varkenshouderij

Achtergrond 2977 x bekeken 6 reacties

'Kraambox is een compromis'

De discussie over biguitval laaide onlangs hoog op. De Dierenbescherming ziet de kraambox voor zeugen als compromis, voor hooguit vijf dagen. "We zien varkens het liefst vrij", zegt Bert van den Berg, programmamanager veehouderij.

Van den Berg blogt sinds kort over wat hij zoal tegenkomt in zijn werk. De doelgroep zijn veehouders en beleidsmakers, maar ook geïnteresseerde burgers lezen mee, is zijn ervaring. Onlangs was hij uitgenodigd in Limburg om te kijken hoe Livar-varkens worden gehouden. Een systeem wat een dikke pluim verdient, schrijft hij. Keerzijde aan het Livar-concept: de biggensterfte is significant hoger dan in de gangbare varkenshouderij.

Is dat erg? In de natuur gaan toch ook veel biggen dood?

“Dat klopt. Bij veel diersoorten zie je dat van een toom maar een beperkt aantal jongen volwassen wordt. Maar zodra mensen dieren gaan houden voor de productie, zijn zij er verantwoordelijk voor dat varkens blijven leven en gezond blijven. Dat is de ethische kant. Vanuit economisch oogpunt is het natuurlijk ook wenselijk dat varkens in leven blijven.”

Bert van den Berg, programmamanager veehouderij bij de Dierenbescherming.<br /><em>Foto: Roel Dijkstra fotografie</em>
Bert van den Berg, programmamanager veehouderij bij de Dierenbescherming.
Foto: Roel Dijkstra fotografie

Pleit u daarmee voor kraamkooien?

“Dat wil ik niet zeggen. Wij zien het liefst dat varkens vrij lopen. Maar zolang dat niet lukt zonder dat veel biggen doodgaan, is een kraambox een compromis. Maar dan voor een termijn van maximaal vijf dagen. Alleen dan speelt het risico op doodliggen. De hele kraamtijd, van 21 tot 28 dagen, zeugen fixeren om doodliggen te voorkomen is echt niet nodig. Niettemin is doodliggen van biggen een grote factor bij biggensterfte. In de eerste tien levensweken gaat grofweg de helft van de biggen dood door doodliggen, de andere helft door problemen met de voeding. Met het Pro Dromi-kraamhok en met goed management is het fixeren van de zeug mogelijk niet meer nodig om hogere biggensterfte te voorkomen.”

De stuurgroep Bigvitaliteit heeft plannen om biggensterfte te verlagen. Zien die er goed uit?

“Ik denk het wel. Voor de korte termijn wordt gekeken naar de succesfactoren om biggen in leven te houden. Bedrijven die daarin minder scoren, kunnen leren van collega’s die het goed doen op dat punt. Voor de langere termijn laat de stuurgroep ook uitrekenen of steeds maar fokken op productie - toomgrootte, voederconversie en groei - ten koste gaat van het uiteindelijke financiële resultaat van de varkenshouderijketen. Ik vermoed dat door toenemende toomgrootte er meer zwakke biggen zijn die extra zorg vragen, achterblijven in de toom en zodoende afbreuk doen aan het economisch resultaat in de varkenssector. De uitkomst kan aanleiding vormen de fokdoelen bij te stellen."

Kostprijs blijft belangrijk.

“Gelukkig groeit het aandeel van meerwaardeconcepten, zoals Beter Leven. Als varkenshouders meer marge maken, kunnen zij mogelijk ook meer tijd in de kraamstal besteden. Het blijkt namelijk dat op subfokbedrijven waar meer tijd wordt besteed aan kraamstalwerk, de biggensterfte niet stijgt.”

Laatste reacties

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • WGeverink

  Het is heel eenvoudig. Geef al de minder levensvatbare klungeltjes die je bijvoorbeeld uit de roosters trekt en tijd en geld aan besteedt om ze in leven te houden bij het spenen een oornummer met de geboorte datum er op. Zo zijn ze te volgen door het hele traject. Varkenshouders kunnen voor zich zelf uitrekenen of ze wel of niet beter af zijn om die "kneusjes" meteen na de geboorte te eutanaseren.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Beheerder
  Redactie

  Ter info: reacties dienen over het onderwerp in kwestie te gaan en van inhoudelijke aard te zijn. Drie voorgaande reacties zijn verwijderd, omdat ze niet aan die regels voldeden. (Zie www.boerderij.nl/spelregels.)

 • kalkar

  Zet dan ook niet zo'n loser op de site!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.