Varkenshouderij

Achtergrond 2257 x bekeken

Helft export varkensvlees EU gaat naar China

De Europese Unie heeft in de eerste vijf maanden van dit jaar 1,6 miljoen ton varkensvlees geëxporteerd. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Dat is 40% meer dan in diezelfde periode vorig jaar. De groei wordt vooral veroorzaakt door de forse toename in export naar China.

De export richting China blijft namelijk op volle toeren draaien. Van januari tot en met mei ging 765.178 ton Europees varkensvlees naar het Aziatische land. Dat is meer dan een verdubbeling van de uitvoer in de eerste vijf maanden van 2015, toen 370.990 ton naar China ging. In 2014 ging net iets meer dan 275.000 ton naar het land in Zuidoost-Azië.

China: belangrijke afzetmarkt

China is verreweg de meest belangrijke afzetmarkt voor varkensvlees uit de Europese Unie. Met een afname van ruim 765.000 ton is China verantwoordelijk voor 46% van de totale export in de eerste vijf maanden. Vier jaar geleden was dit aandeel nog minder dan 20%. Hongkong en Japan zijn beiden met respectievelijk 149.050 en 147.188 ton verantwoordelijk voor zo’n 9% van de export.

De totale exportwaarde van varkensvlees steeg in de eerste vijf maanden naar ruim €2,9 miljard. Dat is stijging van 33% ten opzichte van vorig jaar, toen voor bijna 2,2 miljard euro werd geëxporteerd. De uitvoer naar China leverde de EU €1,1 miljard op, zo’n 38% van de totale inkomsten.

Minder export naar Zuid-Korea en Singapore

In tegenstelling tot veel landen in Zuidoost-Azië daalt de export naar Zuid-Korea. Waar dit land in de eerste vijf maanden van vorig jaar nog 110.398 ton afnam, stokt de uitvoer dit jaar bij 90.085 ton. Een daling van meer dan 18%. Ook naar Singapore gaat flinker minder varkensvlees. De export daalde met 27,8% naar 28.611 ton in de eerste vijf maanden van dit jaar.

De Europese Unie behoort tot de grootste varkensvleesexporteurs in de wereld. Het importeren van varkensvlees gebeurt nauwelijks. In de eerste vijf maanden van dit jaar werd in totaal 12.903 ton aan varkensvleesproducten ingevoerd. Hiervan komt bijna twee derde uit Zwitserland, ruim 8.200 ton.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links: 
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.